Palác Dunaj se stane novým sídlem Zastoupení Evropské komise v ČR a Kanceláře Evropského parlamentu - zahrnovat bude i návštěvnické centrum pro veřejnost

vizualizace Palác Dunaj, Společnost Zeitgeist Asset Management

Palác Dunaj přivítá prestižní majoritní nájemce. Společnost Zeitgeist Asset Management, která stojí za rychle postupující rekonstrukcí této ikonické konstruktivistické budovy v centru Prahy na Národní třídě, uzavřela nájemní smlouvu na celkem 2 600 m2 prémiových prostor s tuzemským Zastoupením Evropské komise a Kanceláře Evropského parlamentu. Nové prostory se stanou místem pro čerpání aktuálních informací o dění v EU, setkávání se nad evropskými tématy, ale i zdrojem vzdělávání. Novinkou bude interaktivní centrum pro širokou veřejnost „Europa experience“, jehož cílem je přiblížit Evropu místním občanům atraktivním a zábavným způsobem.

„Velmi nás těší, že se nám podpisem patnáctileté nájemní smlouvy podařilo uzavřít dlouhodobé partnerství s takto významnými evropskými institucemi. Je pro nás potvrzením správného přístupu k tomuto projektu z pohledu jeho prestiže i budoucí hodnoty. Mimo jiné i díky této dohodě dosahuje předpronajatost Paláce Dunaj větší poloviny celkové kapacity, a to jsme teprve 10 měsíců před jeho plánovanou kolaudací,“ říká Peter Noack, CEO společnosti Zeitgeist Asset Management, a dodává: „Palác Dunaj je místem, kde se mísí lesk a noblesa z 20. let minulého století s nejmodernějšími technologiemi současnosti. Po rekonstrukci půjde o energeticky efektivní budovou aspirující na certifikace LEED Gold a WELL Gold. Svou kvalitou i umístěním tudíž skvěle koresponduje s renomé obou těchto prestižních nájemců.“

Palác Dunaj leží na rohu ulic Národní a Voršilská v centru kulturního dění poblíž Národního divadla, kavárny Slavie či Akademie věd ČR. Architektonicky velmi působivá budova stojí na historicky významném místě, kde to i dnes opravdu žije. Tato lokalita s výbornou dopravní dostupností patří nejen mezi vyhledávané turistické cíle, ale současně ji kvůli práci či zábavě hojně navštěvují také Češi. Právě centrální poloha Paláce Dunaj byla pro instituce EU jedním z významných kritérií. Nové sídlo bude díky tomu snadno dostupné občanům: umožní jim získávat aktuální informace a být v kontaktu se svými zástupci v Evropském parlamentu a Evropské komisi.

Sídlo představitelů unijních orgánů a „Evropská zkušenost“ v Praze mají představovat pomyslnou spojku mezi institucemi EU a českými občany. „Naším posláním je informovat o dění v EU. Pravidelně organizujeme debaty na aktuální témata, semináře či studijní cesty do Bruselu. Velmi populární jsou i naše kulturní akce, jako jsou výstavy či filmové večery s evropskými filmy,“ popisuje práci Zastoupení Evropské komise v ČR její vedoucí Monika Ladmanová. „Současně informujeme naše kolegy v Bruselu o vývoji v ČR a organizujeme návštěvy členů Evropské komise v České republice. Proto je pro nás důležité mít sídlo v centru města. Jsme díky tomu blízko občanům a zároveň i návštěvy z Bruselu mají šanci objevit krásy Prahy navzdory svému nabitému pracovnímu programu.“ Nové prostory v Paláci Dunaj budou zahrnovat také kancelářské zázemí a konferenční sál.

Vzdělávací a informační centrum „Evropská zkušenost“ s bezplatným vstupem pro širokou veřejnost vznikne v přízemí a o patro výše. „Multifunkční interaktivní centrum bude dobře viditelné a přístupné z Národní třídy. Půjde o dvě podlaží propojená vnitřním schodištěm, která na celkové ploše přes 800 m2 nabídnou řadu interaktivních prvků a 360° kino. Návštěvníci se mohou těšit na virtuální setkání se zástupci EU, poznávání evropských institucí, virtuální cestu do Parlamentu a Komise anebo účast na různých simulacích a kvízech pro zlepšení znalostí o EU. Novinkou bude například hra, kdy návštěvníci napodobují projednávání konkrétní otázky v Evropském parlamentu a rozhodují o konečné formulaci právního aktu, včetně hlasování,“ popisuje Jiří Kubíček, vedoucí Kanceláře Evropského parlamentu v České republice.

Za architektonickým návrhem chystaného fit-outu stojí ateliér Ackermann architekti, který musel mimo jiné zohlednit řadu technických požadavků plynoucích ze zvýšených nároků nájemců na bezpečnost. Generálním dodavatelem bude společnost SIS Systémy.

Více o rekonstrukci Paláce Dunaj

Kompletní rekonstrukce téměř sto let staré nárožní budovy Paláce Dunaj na Národní třídě odstartovala v prosinci 2020. V rámci citlivých úprav probíhajících pod taktovkou mezinárodní architektonické kanceláře Chapman Taylor a generálního dodavatele Geosan Group bude zachován modernistický vzhled paláce, který podtrhuje fasáda obložená béžovým travertinem se třemi bílými horizontálními pásy. Nástavba o jedno patro bude řešena s mimořádnou pozorností a důrazem na design, detaily a použité materiály, aby se stala přirozenou součástí stávajícího objektu a jeho okolí. Srdcem Paláce Dunaj se stane mnoho let nepřístupné centrální atrium s teracovou podlahou a původní páternoster. Aby historická budova odpovídala životnímu stylu současnosti, bude do ní nainstalován nový centrální ventilační systém s rekuperací, který umožní velmi efektivní chlazení a vytápění i stálý přísun čerstvého vzduchu. Stejně jako za první republiky nabídne Palác Dunaj především kancelářské prostory. Po rekonstrukci budova poskytne prémiové kancelářské prostory o celkové ploše více než 6 700 m2 a dále 2 000 m2 v přízemí určených pro maloobchodní jednotky a služby. Předpokládaný termín dokončení je v závěru letošního roku.






Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy