Průzkum prozradil, jaký mají Češi přístup k antibiotikům

Někdy není na škodu být trochu za rebela. To ovšem zásadně neplatí ve vztahu k antibiotikům, kdy se nám náš nezodpovědný přístup vrací tím, že antibiotika přestávají účinkovat. Společný výzkum agentury Engage Hill a REMMARK z července 2021 prozrazuje, co bychom rozhodně měli zlepšit.

Některé studie odhadují, že pokud bude odolnost bakterií vůči antibiotikům neboli tzv. antibiotická rezistence pokračovat stejným tempem, bude mít v roce 2050 na svědomí 10 milionů úmrtí ročně, což by bylo více než rakovina [1] .

Antibiotická rezistence se týká celého lidstva, nejen uživatelů antibiotik. Problém totiž nastane, když onemocnění způsobí bakterie, na níž už antibiotika nefungují. Přestože současná situace už není zcela příznivá, pojďme začít u sebe a chovejme se k nim zodpovědně. Užívejme je tak, jak nám řekne lékař. Antibiotika nejsou univerzální léky na všechny infekce,“ klade na srdce doc . MUDr . Helena Žemličková , Ph . D ., vedoucí Národní referenční laboratoře pro antibiotika.

Výzkum agentur Engage Hill a REMMARK z července 2021 prozrazuje následující:

37 % respondentů mylně souhlasí s tím, že antibiotika urychlí léčbu nachlazení

Zcela zásadním omylem je myslet si, že na rýmu a kašel pomáhají antibiotika. Nejvíce v tom chybovali mladí ve věku 16-24 let (49,2 % žen a 55 % mužů).

17,7 % dotazovaných někdy užilo antibiotika bez konzultace s lékařem

Klíčové je užívat antibiotika jen na doporučení lékaře. Téměř pětina Čechů ale přiznala, že si je někdy naordinovala sama. Největší skupinu „hříšníků“ tvořili mladí muži 16-24 let (25 %).

Obsah obrázku interiér, sladký  Popis byl vytvořen automaticky

33,6 % má doma v lékárničce přípravek s antibiotikem

Pokud je třeba, antibiotika vám vždy předepíše lékař. Když je užijete v případě, kdy to není nutné, oslabujete jejich léčivý efekt. V domácí lékárně je mají především mladí 16-24 let (51,9 %).

19,3 % mladých mužů přestane užívat antibiotika, když se jim uleví

Pokud je infekce způsobená bakterií, nasadí se antibiotika. Když se nedobere předepsaná dávka, hrozí, že některé bakterie v těle přežijí a léčba se bude muset opakovat. Protože je nedobere pětina mladých mužů, nejspíše se domáhají jejich předepsání i v případě, kdy nejsou potřeba.

Obsah obrázku osoba, interiér  Popis byl vytvořen automaticky

56,5 % lidí ještě neslyšelo o antibiotické rezistenci

„Průzkum potvrzuje, jak je šíření osvěty důležité. Pokud konkrétně v našem případně někdo netuší, že antibiotická rezistence , tedy stále větší odolnost bakterií na účinky antibiotik, vůbec existuje, pak nás nemůže překvapit, že nezachází s antibiotiky zodpovědně,“ dodává H. Žemličková . Více na www.antibiotickarezistence.cz.

Realizátorem projektu Prevence antibiotické rezistence je Státní zdravotní ústav. Projekt Prevence antibiotické rezistence (ZD-PDP2-001) byl podpořen grantem z Fondů EHP 2014–2021 z programu Zdraví.



[1] Zdroj: Healthcare Infection Society UK



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy