Recepty vonící ohněm: pstruh pečený v solné krustě s mačkaným hráškem a mátou

I když ryby zrovna nevyhledáváte, ochutnat alespoň jednou za život pstruha je zkrátka povinnost. Většinou ovšem nezůstane jenom u jedné degustace a tuto oblíbenou rybu začnete sami aktivně vyhledávat. A co teprve až zkusíte naši úpravu v solné krustě z bílků. Rybky díky ní budou krásně šťavnaté a zároveň krásně ochucené bylinkami. Jestliže si potrpíte na originální přílohy, inspirujte se naší přípravou hrášku se šalotkou, česnekem a nasekanou čerstvou mátou. Ať vám chutná.

Rybky jsou šťavnaté a zároveň krásně ochucené bylinkami

 Zdroj fotografií: akademiekvality.cz

Recept na  pstruha pečeného v solné krustě s mačkaným hráškem a mátou


Počet porcí:
4 porce

Doba přípravy: 90 minut

Náročnost: **

Ingredience:

2 ks pstruha

500 g hrubozrnné mořské soli

6 bílků

400 g hrášku

1 šalotka

2 stroužky česneku

40 g másla

100 ml vývaru

máta, tymián, sůl, černý pepř

Postup:

1. Pstruhy vykucháme a očistíme. Zlehka je uvnitř osolíme a opepříme a vložíme do nich tymián, mátu nebo jinou oblíbenou bylinku.

2. Bílky ušleháme do tuhého sněhu, přidáme hrubozrnnou sůl a dobře promícháme. Plech vyložíme pečicím papírem a na něj rozložíme půlku směsi z bílků. Na ni položíme připravené pstruhy
a poté je překryjeme zbytkem sněhu.

3. Pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C cca 20–25 minut.

4. Mezitím rozehřejeme máslo a zpěníme na něm šalotku a česnek, obojí nakrájené nadrobno.

5. Přidáme hrášek a zalijeme vývarem. Deset minut provaříme a poté rozmačkáme vidličkou.

6. Dochutíme solí, pepřem a nasekanou mátou.

Tip: Jak na první pohled poznat čerstvou rybu? Má výrazně lesklou a napjatou kůži, tmavě červené až fialové žábry bez slizu nebo pěny, jasné a vypouklé nezakalené oči a příjemně voní. Dalším vodítkem mohou být také značky kvality potravin (např. Regionální potravina nebo Klasa).



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend