Letos se v Praze prodalo téměř o polovinu více nových bytů, než loni

Jana Brožková, 27.4.2021

Pražský rezidenční trh zahájil letošní rok ve velkém stylu. Developeři prodali celkem 1930 nových bytů, což představuje meziroční nárůst o 42,5 procenta. Po druhém čtvrtletí 2016 jde o druhý nejsilnější kvartál za posledních deset let. Oproti posledním čtvrtletí loňského roku získalo nového majitele o 400 nových bytů více. 

Realitní trh i v letošním roce zcela zásadně ovlivňuje probíhající koronavirová pandemie. Výrazně se zvýšil podíl lidí, kteří kupují nový byt na investici. Dobře si spočítali, že v současné nejisté době představuje pořízení nemovitosti ideální uložení peněz. Všechny předchozí ekonomické krize prokázaly, že nemovitosti svou hodnotu neztrácejí, naopak z dlouhodobého hlediska představují zaručené zhodnocení investice,“ říká generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Dostupnost nového bytu v Praze opět klesla

Už poslední čtvrtletí loňského roku bylo velmi silné, prodalo se nejvíce bytů od poloviny roku 2018. Kromě vyššího zájmu investorů svou roli hrály i velmi levné hypotéky, jejichž úrokové sazby loni výrazně padaly. Vládní dotační programy pak držely dole také míru nezaměstnanosti, domácnosti se tak nebály ani výrazného zadlužení v podobě úvěru na bydlení.

Dostupnost nového bytu na pražském trhu opět klesla

Vysoké prodeje nových bytů způsobily, že opět o něco poklesl počet dostupných bytů. V cenících developerů jich na konci prvního čtvrtletí zůstalo 3680, což je o 580 méně než na konci loňského roku.

„Zablokovaný proces povolování nových staveb a zastaralý územní plán už mnoho let sráží počet dostupných bytů na pražském trhu. Zájemci o nové bydlení tak mají mnohem horší výběr, než by mohli mít. Zcela zásadní proto je urychleně přijmout nový stavební zákon,“ dodává šéf Ekospolu Korec.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba