Recepty na podporu imunity: mrkvovo-makový koláč s ořechy

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Inspirujte se recepty z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

Ideální volbou je mrkvovo–makový koláč. Tato dobrota v sobě skrývá hned tři potraviny, které pomáhají bojovat s neduhy podzimu, a k tomu si ještě pochutnáte. Například mrkev obsahuje vitamín A, E, K a selen. Právě ten podporuje imunitní systém. Další nenahraditelnou surovinou je mák. Zřejmě nenajdeme potravinu, která by byla na vápník bohatší. Mák obsahuje také antioxidačně působící vitamíny E a B. Do silné trojky přibydou ještě vlašské ořechy. Jsou zdrojem vysoké koncentrace tuků, vitamínu B, zinku, mědi a manganu. Tento koláč vám udělá radost hned dvakrát. Použité suroviny dokáží dík prospěšným účinkům zlepšit náladu a zároveň jde o rychlovku ve stylu „vše z jedné misky“.

Ideální volba je mrkvovo–makový koláč s ořechy

Zdroj fotografií: www.nasmodrymak.cz/Kitchenbook 
Zdroj fotografií: www.nasmodrymak.cz/Kitchenbook


Recept na mrkvovo-makový koláč s ořechy

8-12 osob      70 minut 

Suroviny

600 g mrkve (nastrouhané)

100 g vlašských ořechů

250 g cukru krupice

250 ml slunečnicového oleje

3 vejce

400 g polohrubé mouky

120 g mletého máku

1 prášek do pečiva

1 lžička skořice

Postup

Mrkev si oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Vložte do velké mísy a přidejte olej, vejce a ořechy. Veškeré sypké suroviny jako je mouka, cukr, prášek do pečiva, mák a skořice promíchejte a přidejte k mrkvi. Vše důkladně spojte v těsto, které vlijte do vymazané a vysypané formy (o průměru 25 cm) a pečte 50 minut na 180 °C. Na mrkvový koláč se skvěle hodí klasická citronová poleva, kterou vyrobíte smícháním 2 lžic citronové šťávy, jedné lžíce horké vody a 100 g moučkového cukru.

Úspěch receptů tkví i v kvalitních surovinách. Je tomu tak i u máku. Pokud si budete chtít pořídit kvalitní modrý mák přímo od výrobce, pomůže vám tzv. Maková mapa, kterou naleznete na mapa.nasmodrymak.cz. Mák z našich polí je totiž jeden z nejkvalitnějších na světě. Obsahuje řadu vitamínů a prospěšných látek. Pokud je modrý mák pro vás příliš aromatický, ochutnejte bílý mák. Ten má jemnější, až oříškovou chuť.

 

www.nasmodrymak.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend