Dovolená na talíři: chuť falafelu vás přenese na Blízký východ

Falafel najdete napříč gastronomií Blízkého východu. Setkáte se s ním od Egypta, přes Izrael po Libanon. Jedná se o zpravidla kuličky (někdy i placičky) z rozemleté cizrny, která se může případně zkombinovat s drcenými zelenými fazolemi Fava. Vzniklá směs je pak samozřejmě dochucena pikantním kořením, jako je koriandr, česnek nebo římský kmín. Kuličky se mohou ještě doplnit posekanou čerstvou petrželovou natí, než se osmaží na oleji nebo na sucho upečou v troubě.

Tento pokrm je plný rostlinných proteinů, vlákniny, vitamínu C a B a dalších látek. Můžete si ho vychutnat v pita chlebu, se salátem, nebo humusem, vytvořit z něj burgery a z jídla tak udělat rychlou chuťovku, předkrm, nebo hlavní chod. Variabilita pokrmu je na vaší chuti experimentovat.

 Falafel je gastronomií Blízkého východu

Recept na falafel se slaninou a sýrem

Ingredience na falafel

100 g cizrnové směsi Falafel Crispins

1 vejce 

200 ml mléka

20 g škrobu

50 g slaniny nakrájené na malé kostičky

100 g nastrouhaného tvrdého sýra

oleje

Ingredience na přílohu:

vyzrálá cherry rajčátka

salát Frisée

bílý jogurt

česnek

sůl a chilli vločky

Postup:

Do misky nalijeme 200 ml mléka a 1 rozšlehané vejce, přisypeme 100 g směsi Falafel Crispins, 20 g škrobu, 50 g slaniny nakrájené na malé kostičky a 100 g nastrouhaného tvrdého
sýra. Těsto důkladně promícháme a necháme cca 5 minut odstát. Mezitím si připravíme pánev, kterou pokapeme olejem a rozpálíme. Z těsta na pánvi tvoříme placky s drobným důlkem uprostřed. Ty smažíme na mírném plamenu, cca 3-4 minuty z každé strany. Podáváme se šťavnatými rajčátky a salátem Frisée doplněným s jogurtovo-česnekovým dresinkem.

Zdroj: Extrudo Bečice, výrobce luštěninových směsí



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend