Partnerské vztahy: 80 % českých seniorů chce mít stálého partnera, jen 35 % ho hledá

Partnerské vztahy v seniorském věku jsou důležité pro 80 % dotázaných, 35 % nového partnera aktivně hledá a ženám často ke spokojenému žití postačí domácí mazlíček. To jsou ta nejzajímavější zjištění vyplývající z výzkumu mezi seniory ve věku 60-85, který uskutečnila společnost RESIDOMO, největší poskytovatel soukromého nájemního bydlení v České republice.

I přestože je populární především v anglosaských zemích, Den svatého Valentýna slaví přibližně 52 % Čechů. Je spojován s partnerem, malým dárkem, dobrou večeří, ale především s mladší generaci. Ale pozor! Valentýn není jen pro mladé. Dle výzkumu společnosti RESIDOMO jsou partnerské vztahy důležité i pro seniory.

„S důležitostí partnerských vztahů souhlasí překvapivě více mužů (88 %) než žen (73 %). V seniorském věku jsou pak muži i více aktivní při hledání nového partnera (40 %), kdežto seniorky často najdou pocit soužití ve vztahu ke svým domácím mazlíčkům (86 %). Důvodem může být i fakt, že 68 % seniorů vidí v hledání nového partnera problém a pro 20 % ze všech dotázaných je největším strašákem ztráta pravidelného kontaktu a samota,“ vyjmenovává nejzajímavější data Karina Vališová, ředitelka klientských služeb RESIDOMO.

Kde tedy hledat nového partnera a vyhnout se samotě?

„Jednou z možností mohou být výlety po ČR, kterým se věnuje 78 % dotázaných. Vztahy mohou navázat také ve spolcích a při zájmových aktivitách, které navštěvuje 68 % seniorů či během sebevzdělávání, kterému se věnuje 45 %. Aktivnější senioři mohou nového partnera poznat i při udržování kondice, čemuž se věnuje 64 %,“ dodává Karina Vališová.

Den sv. Valentýna se však v některých zemích nepojí jen s partnerskými vztahy, ale také se vztahy s rodinou či blízkými přáteli. Pozitivní tedy je, že 85 % seniorů hodnotí vztahy s dětmi jako dobré. A pouze pro 11 % z nich byl odchod dětí důvodem rozpadu manželství.

 

Výzkum provedla společnost STEM/MARK na vzorku 1000 respondentů v srpnu a září roku 2019.

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy