Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
23.01.2020 16:43:45

Devastující Gloria. Na Mallorce změřili 14metrovou vlnu. Videa

 

Čím vyšší tlak je nad velkou částí Evropy včetně Česka, tím silnější energii mohou mít bouře v místech nízkého tlaku vzduchu. Středomoří je pověstné zimními srážkami a bouřemi. Cyklóna Gloria je ale mimořádně silná a nadělala ve Španělsku značné škody. V místech, kam se rádi vydáváme na dovolenou, se vyvinula dramatická situace. Pobřeží bylo zdevastováno vysokými vlnami, další oblasti kolem pobřeží zase nešetřil vítr o rychlosti až 144 km/h. Počet obětí bouře stoupl na devět. Kvůli špatnému počasí muselo být uzavřeno přes 200 silnic. Školy zrušily vyučování pro více než 5 700 žáků.


Nejvyšší vlny od roku 2006 

Vysoké mořské vlny poničily pobřežní promenády a popadané stromy přerušily provoz na silnicích. Vysoké vlny vytvořily v některých místech obrovské množství mořské pěny, která například v obci Tossa de Mar zaplavila ulice. V Katalánsku zůstaly uzavřené přístavy. V Pyrenejích zase napadl sníh a silný vítr způsobil během sněžení bílou tmu. Jak to bylo s těmi gigantickými vlnami? Středozemní moře není natolik velké a bouře nejsou natolik silné, aby vlny snadno překonávaly výšku 10 metrů. Výjimečně se to ale stává. Nejvyšší vlna u Valencie měla dle měření 13,5 metru a u Mallorcy bylo naměřeno dokonce 14,2 metru. Podle všeho byly vlny nejvyšší od roku 2006.


Ušetřena nebyla ani jihozápadní Francie 

Bouře postihla také regiony na jihozápadě Francie. V departementech Aude a Pyrénées-Orientales vyhlásili meteorologové nejvyšší stupeň nebezpečí kvůli hrozícím záplavám. Kritické hladiny dnes dosáhla především řeka Agly, která protéká oblastí severně od Perpignanu. Z okolí toku museli záchranné složky evakuovat přes 1 500 místních obyvatel. Velké problémy také vznikly s dodávkami elektřiny. Cyklóna Gloria bude nad Pyrenejským poloostrovem slábnout. Její zbytky se zvolna přesunou Středomořím na východ.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty