Ceny jablek v obchodech stoupají, bude hůř, vzkazují ovocnáři

TNBiz, 28.11.2019
Mnozí lidé přemýšlejí, zda jablka vůbec kupovat

Jablka v obchodech stále zdražují. Může za to letošní obrovská neúroda. Ta postihla nejen naše, ale i velké pěstitele jablek v zahraničí. Lidé tak sáhnou hlouběji do kapsy také například v Polsku nebo v Itálii.

Kilogram jablek se například na východě Moravy prodává v akci za téměř čtyřicet korun. Bez desetníku čtyřicet korun ale stojí i balení čtyř kusů. Přitom váží zhruba 650 gramů. Mnozí lidé tak přiznávají, že přemýšlejí, zda jablka vůbec kupovat.

Ceny zatím nejsou tak astronomické jako na jaře loňského roku. To se šplhaly až k sedmdesáti korunám, cenovky se ale budou přepisovat dál. "Bude docházet k nějakému dalšímu zvyšování cen v průběhu skladovací sezóny, zejména v jarních měsících," řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Sadařům totiž ve velkém letošní úrodu zničil jarní mráz. Třeba na Kroměřížsku stačila dvě velmi chladná rána. To je důvod, proč cena jablek stoupá. Už teď stojí kilogram skoro tolik, jako před dvěma lety, kdy sadaře postihla rekordní neúroda. "Předpoklad letošní sklizně jablek je zhruba o třicet procent nižší než průměr," dodal Ludvík.

Takřka prázdné sklady mají už teď mnozí pěstitelé. A to mají po sklizni teprve pár týdnů. Kam se až dostanou ceny jablek příští jaro, napoví polovina prosince. To už budou znát přesná čísla sklizně i největší pěstitelé z Polska a Itálie.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy