Nájemné kanceláří v centru Prahy roste, důvody jsou dva

V Praze přibylo celkem 335 170 m2 kanceláří Nejvyšší požadované nájemné za kanceláře v centru Prahy aktuálně přesahuje 25 EUR. Nabídka se týká hlavně dokončených a chystaných administrativních projektů, jako jsou DRN na Národní třídě, The Flow Building na Václavském náměstí, objekt Hybernská 1 či komplex Savarin. Podle zjištění mezinárodní poradenské společnosti BNP Paribas Real Estate činí meziroční nárůst nájemného za nejlepší kancelářské nemovitosti na Praze 1 5 až 10 %.

Vedle neslábnoucí poptávky firem po nájmu v centru metropole a omezené nabídce stojí za růstem nákladů také cena stavebních prací a materiálu. U některých profesí jde o skokové zdražení o desítky procent za poslední tři roky.

Zvyšování nájemného se dalo očekávat s tím, jak od roku 2014 klesala neobsazenost u kvalitních kancelářských budov. Přetlak poptávky s dokončením několika projektů trochu polevil, přesto nárůst volných ploch nebude dramatický,“ konstatuje Karel Bor, ředitel pražské pobočky BNP Paribas Real Estate. Podle něj neobsazenost v celé Praze na konci roku zřejmě přesáhne 5 %, u centra Prahy to bude kolem 4 %.

V celé Praze v posledních dvou letech přibylo na trhu celkem 335 170 m2 nových kanceláří. V Praze 1 to bylo 33 330 m2. Do konce roku 2021 by se nabídka měla rozrůst o dalších půl milionu čtverečních metrů, přičemž 76 580 m2 se týká centra Prahy. Vedle zmíněné budovy The Flow Building (12 865 m2) půjde hlavně o 1. etapu komplexu Masarykova nádraží.

V posledních dvou letech byl na Praze 1 nově postaven pouze jeden kancelářský projekt (DRN), ve zbývajících případech šlo o přestavbu starších objektů. Redevelopment tedy představoval 71 %. Do roku 2021 tomu bude přesně naopak. Především díky rozsáhlosti projektu Masarykova nádraží představuje nová výstavba 89 %,“ přidává statistiku Lenka Šindelářová, vedoucí oddělení Consulting & Research v BNP Paribas Real Estate.

Nadále platí, a další roky se na tom trendu stěží něco změní, že celá řada firem považuje adresu v centru Prahy za prestižní záležitost. Tato část metropole je však vyhledávána i díky skvělé dostupnosti pro klienty i obchodní partnery. Patrné je to například na sídle nebo provozovnách advokátních firem, různých poradenských společností nebo finančních institucí.

„Obdobné je to u zaměstnanců. Různé průzkumy doložily, že více než polovina dotazovaných bez ohledu na věk upřednostňuje práci v centru města. Děje se tak hlavně díky dobré dostupnosti a široké škále služeb, kterou mohou využívat. Zájem neoslabuje ani dlouhodobě omezená možnost parkování,“ dodává Lenka Šindelářová.

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy