Co udělají letní horka s vašimi plastovými okny?

REKLAMA       Inzerce, 8.7.2019

O tom, jak připravit plastová okna na zimu, jak se chovají a co od nich čekat, jste toho jistě četli spoustu.

Možná vás ale překvapí, že také ostré letní sluníčko dá některým vlastnostem oken vyniknout, zatímco jiné vyžadují zvýšenou pozornost a péči.

Perfektní tepelná izolace v průběhu topné sezóny je určitě jedním z hlavních důvodů, proč si plastová okna koupíte. Určitě se také dozvíte o různých typech rosení skel, o tom, jak v zimě větrat, případně jak za mrazu nouzově okna umýt.

Na jaře si pak oddechnete, že vás čeká půlrok bez starostí, a pak najednou okno nejde otevřít, nebo dokonce praskne sklo. Jak k těmto relativně vzácnějším nehodám dojde a jak jim předcházet, se dočtete v tomto článku.

Drhnutí oken na přímém letním slunci

Častější z obou zmíněných nepříjemností, ovšem tou méně závažnou, je stav, kdy okno rozpálené od sluníčka nejde otevřít, nebo naopak zavřít. Jakkoliv vás drhnoucí okno v pravý moment bude rozčilovat, stačí počkat až sluníčko zapadne, a je po starostech.

Neměkčený PVC, ze kterého se plastová okna vyrábí, toho vydrží poměrně dost. Ale podobně jako řada dalších materiálů na teplotní extrémy reaguje změnou objemu.

U oken menší nebo standardní velikosti, u světlých dekorů nebo bílých plastových oken, případně na stinné fasádě domu - si v průběhu léta ničeho nevšimnete.

Problém může nastat na slunečné fasádě domu, u nadstandardně velkých plastových oken (a dveří) a u velmi tmavých dekorů, které jsou zrovna v dnešní době nejpopulárnější.

Ve společnosti PRAMOS vyrábíme plastová okna na míru. To znamená nejen na velikost okenního otvoru, ale hlavně na míru místním podmínkám ve vašem bydlišti.

Naši technici při zaměření vyhodnotí i orientaci fasád proti slunci a - i když to zákazníci neradi poslouchají - před případným rizikem spojeným s velkými formáty a tmavými dekory na sluneční fasádě ihned varují.

Co je to tepelný lom a jak k němu dochází

Horší ze dvou probíraných komplikací, naštěstí tou méně častou, je takzvaný tepelný lom. Projevuje se tak, že okenní tabule bez většího varování a viditelné příčiny praskne.

Sklo je velmi špatný vodič tepla. To je dobře, protože chceme okna, která izolují. Na druhé straně, pokud sklo intenzivně lokálně zahříváte, nedokáže rozvádět teplo do stran a může prasknout.

Dochází k tomu opravdu spíš ve výjimečných příležitostech, třeba na okraji reklamních polepů, nebo při nevhodném částečném zastínění. Opět se vyplatí poradit se s odborníky.

Při zaměření na místě si technik může všimnout předmětů nevhodně umístěných před oknem ze strany fasády, u komerčních prostor se vzhledem k orientaci oken může zajímat o případný reklamní polep. Ničivý vliv může mít u oken sahajících k zemi i nevhodně umístěné topení.

Plastová okna ale v letním horku pomáhají

Pokud jste z uvedených informací dospěli k názoru, že v letních vedrech plastová okna působí spíš starosti, než užitek, nemusíte se bát. Naopak.

Uvedené komplikace nastávají u nestandardních oken v nestandardních podmínkách a při běžné konzultaci s poctivým výrobcem a prodejcem by se jim mělo dát bez problému předejít.

Plastová okna v zimě udržují teplo uvnitř, v létě ho udržují venku. Na stejném principu, kdy eliminují netěsnosti a brání v průniku sálavému teplu, udržují v bytě komfortní teplotu po celý rok.

Poraďte se ve firmě PRAMOS nejen o výběru nových plastových oken, ale i o možnostech zastínění na léto, které výrazně pomohou ušetřit náklady za větráky a klimatizaci.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba