Test akumulátorových vrtaček: nedostačující síla, nedošroubované vruty i nekvalitní baterie

Testovalo se vrtání do různých materiálů Spotřebitelský časopis dTest zkoumal kvalitu současných akumulátorových vrtaček. Z 25 testovaných modelů za kvalitu vrtání nedosáhl na velmi dobré hodnocení (nad 80 %) ani jeden. Nejrychlejší vrtačka provrtala kovovou desku za 11 sekund, nejpomalejší za 39 sekund. V testu šroubování obstály lépe přístroje bez příklepu. V hodnocení životnosti vrtaček si ale lépe vedly přístroje s příklepem.

Bezdrátové akumulátorové vrtačky poskytují příjemný komfort. Jsou dobře přenositelné a skvěle poslouží tam, kde není v dosahu elektrická zásuvka. Spotřebitelský časopis dTest opět po nějaké době otestoval aktuálně nabízené akumulátorové vrtačky, se kterými se můžete setkat v českých obchodech. „Odborníci dTestu prověřili 20 akumulátorových vrtaček bez příklepu a pět s příklepem. Testy probíhaly podle nové metodiky. Z toho důvodu není možné výsledky srovnávat s těmi, které přinesly již dřívější testy,“ uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka spotřebitelského časopisu dTest.

Při testování si vrtačky měly poradit s vrtáním do různých materiálů, se šroubováním a v případě pěti přístrojů i s příklepem. Bez příklepu se vrtalo do kamene (vápence), bukového dřeva a kovu. Každá vrtačka měla pět pokusů, aby vytvořila do uvedených materiálů otvor 6mm vrtákem. U vápence byl vyžadován 30 mm hluboký vrt a u dřeva 40 mm. Nakonec vrtačky provrtávaly 5mm kovovou desku.

Provrtání kovové desky: 11 i 39 sekund

Velmi dobře si s vrtáním bez příklepu poradily pouze dva bezpříklepové modely (Metabo BS 18 LT Compact a Ryobi R18DD3-220S). Nejrychleji kovovou desku za 11 sekund provrtal Ryobi R18DD3-22OS. Nejdéle to trvalo vrtačce Black+Decker BDCDD12KB, která potřebovala 39 sekund.

Vrtačky s příklepem prověřily navíc bloky žuly a betonu. V tomto dílčím testu si vedla dobře jen jedna z pěti testovaných příklepových vrtaček a jedna v hodnocení příklepu dostala dokonce nedostatečnou. „Nejhorší známku za vrtání s příklepem získala nejdražší ze všech testovaných vrtaček; v obchodech se prodává kolem 9 500 korun. S příklepem nejlépe vrtal model DeWalt DCD796D2, který získal zároveň nejlepší celkové hodnocení; jeho pořízení vyjde na necelých osm tisíc korun,“ dodává Hana Hoffmannová.

Bezpříklepové vrtačky šroubují lépe

Šroubování patří u akumulátorových vrtaček k často využívaným funkcím. Testované přístroje proto musely změřit své síly i zde. Zajímavou informací je, že nejlépe šroubovaly vrtačky bez příklepu. Celkově při šroubování ale nepohořela žádná vrtačka. Čtyři vrtačky měly problémy zašroubovat vruty až do konce, a proto získaly v této části testu čtyřku. Problémy se projevily především u šroubování do dřeva a do kovu.

Výrazné rozdíly v kvalitě akumulátorů

Výdrž a životnost baterie jsou důležitými vlastnostmi akumulátorové vrtačky. Odborníci v této části testu ale rozdali mnoho pětek. Problémy byly s rychlostí nabíjení, výdrží i životností akumulátoru. Vrtačka s nejlepším akumulátorem vyvrtala na úplné nabití 190 děr do dřeva a po čtvrthodinovém připojení k nabíječce zvládla dalších 129. Průměrné výsledky se při tom pohybovaly kolem 114 děr po plném a 36 děr po částečném nabití.

Ve zkoušce životnosti neměly příklepové vrtačky problémy. Bezpříklepové už ale tak úspěšné nebyly, a to modely Lux ABS-10,8Li C Set, Ryobi R18DD3-220S a Powerplus POWP8040. Po zhruba 3 000 cyklech se jim obrousily uhlíkové kartáče. Pozitivní zprávou je, že bezpečnostní prověrkou zahrnující pády z metrové výšky prošly všechny vrtačky i s příslušenstvím.

Více informací o testu akumulátorových vrtaček najdete na webu: https://www.dtest.cz/vrtacky



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika