Cukroví, salát a stromek: i takové jsou Vánoce v českých věznicích

TNBiz, 25.12.2018

Pro odsouzené jsou Vánoce jedním z nejtěžších dnů v roce. Televize Nova se proto podívala na to, jak vypadají zimní svátky v českých věznicích.

Otevřená věznice v pražských Jiřicích o Vánocích voní po cukroví - vězni si ho tu pečou sami. "Pečeme linecká kolečka, rohlíčky, sněhové pusinky, karamelová kolečka s náplní, ořechy," říká jeden z vězňů.

"My se snažíme, aby i Vánoce probíhaly v rámci českých věznic příjemně a sociálně, pokud možno jako v běžném životě," uvedl generální ředitel věznice Petr Dohnal. Samozřejmě se tam dodržují i známé vánoční tradice. "I na vánoce budou mít vězni bramborový salát, řízek, rybu a mohou si vyzdobit stromek," dodal Petr Dohnal.

V Otevřené věznici mají odsouzení možnost samoobslužných aktivit, kdy si sami nakoupí ingredience, které potřebují. V klasických věznicích je to složitější. "Ve vnitřní věznici nejsou možnosti takové. Objednat si to můžete přes kantýnu," objasnil vězeň Petr.

Kromě cukroví na stole stojí ve společné místnosti vánoční stromek ozdobený ručně vytvořenými řetězy. Pod ním se na Štědrý den mohou objevit i dárky. "Vězni mají možnost nákupů," uvedl ředitel věznice Petr Suk. " Jedná se zpravidla o cigarety tabák a kávu," upřesnila mluvčí věznice Petra Kučerová.

"Vězni mohou sledovat program v televizi ale vzhledem k tomu, že se jedná o pobyt ve výkonu trestu, musí být zachován standardní režim," dodala Kučerová. Ani vytvoření vánoční atmosféry ale vězňům nevynahradí čas, který by mohli strávit s rodinou. Velké procento odsouzených tak dostává na Štědrý den propustku a zamíří za svými nejbližšími.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy