5 tipů, jak ušetřit za vytápění

Zima sotva začala a vy už přemýšlíte nad tím, kolik vás letos bude stát? Vliv na to, kolik protopíte má nejen dodavatel energií, nebo zdroj tepla, který během zimy už jen těžko změníte, ale také údržba topného systému, způsob větrání a samozřejmě i teplota, kterou si nastavíte. Následujících 5 tipů vám ale snadno poradí, jak zaplatit co nejméně.

5 tipů, jak zaplatit co nejméně

Výměna litinového radiátoru za deskový je snadnou cestou, jak náklady za vytápění snížit. Proudění tepla by ale v žádném případě neměl bránit nábytek ani těžké závěsy. Zdroj: KORADO

1) Nepřetápějte

Rada snadná, ale ne každému platná. Češi jsou známí tím, že jsou i v zimě schopní doma chodit v kraťasech a nátělníku, tedy alespoň ti, kteří žijí v domech s ústředním vytápěním. I v paneláku je ale nejlepší začít u sebe a zamyslet se nad tím, zda doma náhodou nemáte tropy. V obývacím pokoji je ideální teplota asi 21 °C, v ložnici stačí 18 °C a bude se vám spát lépe, než v horku. Pokud vaříte, jistě víte, že spoustu práce za topení v kuchyni odvede trouba a pokud se nechcete péct také, hodí se teplotu vytápění během vaření snížit. Méně někdy znamená více, v tomto případě více energie pro vás, díky kvalitnějšímu spánku, a peněz pro vaše konto. Nárůst teploty o 1°C zvyšuje spotřebu energie za vytápění až o 6 %.

2) Větrejte efektivně

Ventilace a mikroventilace moderních plastových oken dělá mnoha domácnostem neplechu v tom, co pojem „vyvětrat“ představuje. Pokud chcete ušetřit, větrejte dvakrát až čtyřikrát denně a byť jen na pět minut, nechte okna dokořán.

Pokud se nebráníte investici, zvažte pořízení rekuperace. Centrální rekuperační jednotky jsou dnes součástí každé novostavby, rekuperaci lokální ale můžete instalovat i v domě stávajícím. Nepotřebují totiž potrubní rozvody - instalují se přímo do obvodové zdi. Vzduch současně odvádějí i přivádějí a díky zabudovanému výměníku jsou schopny předávat teplo zpět do interiéru. Účinnost rekuperace těchto zařízení se pohybuje v rozmezí 60 až 90 %. Pokud teprve stavíte, využijte i pomoc státu. Ten u budov s nízkoenergetickým standardem v rámci projektu Nová zelená úsporám přispívá 50 % ceny, až do 150 tisíc .

3) Ujistěte se, zda váš byt těsní

Větrat je potřeba pravidelně, efektně, ale nikoliv pořád a to platí nejen o mikroventilaci. Zkontrolujte, zda vám teplobytu neutíká především okny nebo dveřmi. Korodující těsnění může potřebovat vaši pomoc v podobě přelepení nebo utěsnění spár, napříkald silikonem. Na noc zatáhněte žaluzie nebo rolety, i ty vám pomohou.

4) Nechte teplo proudit (správným směrem)

I teplo potřebuje prostor. V proudění by mu neměl vadit nábytek ani závěsy. Naopak pomoci může upevnění hliníkové fólie na zeď za radiátorem. Ta bude teplo naopak odrážet.

5) Připravte se

I když jste letos dokonalou údržbu nebo rekonstrukci topného systému nestihli, v příštím roce na ni nezapomeňte. I radiátory potřebují péči. Déle vám vydrží, pokud necháte i přes léto kohouty otevřené, odvzdušnění tělesa je také dobré nepodcenit a u starších radiátorů je provést alespoň dvakrát do roka. Také výměnou litinových radiátorů za nová desková tělesa ušetříte na spotřebě. „Moderní desková otopná tělesa pracují v porovnání s litinovými až se třetinovým objemem vody a pružněji reagují na změnu nastavení teploty. Díky své konstrukcí lépe rozloží teplo v místnosti, takže vám i při nižší spotřebě tepelné energie není chladno od podlahy. Jejich instalace je dnes navíc velmi jednoduchá, existují dokonce tělesa přímo určená k rekonstrukcím,“ vysvětluje Martin Preclík, produktový specialista tuzemského výrobce KORADO. 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky