Nečekaná návštěva středních Čech: fotopasti zachytily rysa

TNBiz, 30.11.2018

Zatímco na východě Česka se usadil medvěd, střední Čechy navštívil nečekaný host - fotopast zde zachytila rysa. Odborníci zjišťují, jestli se tam zatoulal ze Šumavy, anebo se jedná o úplně nový kus.

Fotopast v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy dnes potvrdila přítomnost rysa ostrovida ve středočeských Brdech. Nejedná se o ojedinělý výskyt rysa na území Česka, nicméně v současnosti se rysové trvale vyskytují pouze v lesnatých oblastech jižních a západních Čech. Nejlépe se jim daří na Šumavě a v Pošumaví.

Zda se tato velká kočka zatoulala do Brd ze Šumavy odborníci neví. Mohou však poměrně snadno zjistit, jestli se jedná o našince.

"Každý jedinec rysa má svou jedinečnou charakteristickou kresbu srsti, která jej umožňuje identifikovat," uvedla CHKO Brdy na Facebooku. "Jsme zvědaví, zda ten "brdský" byl už monitorován, než se objevil v Brdech," dodala CHKO Brdy.

V Brdech ochránci od 90. let zaregistrovali rysa vícekrát. Ti do oblasti pronikali z jihu ze Šumavy. Mladí rysi dokážou překonat desítky kilometrů i hustěji obydlenou krajinou, většinou pro ně ale představuje překážku - mohou se tam totiž setkat s pytláky nebo narazit na rušné silnice. Nové domovy si tak příliš často nehledají.

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy