Oktoberfest začíná : německý nejoblíbenější svátek všech pivařů

TNBiz, 22.9.2018
Oktoberfest je známý jako největší pivní festival světa

Dvaadvacátého září byl v Mnichově zahájen 185. ročník slavného Oktoberfestu. Oproti loňským ročníkům zaznamenali návštěvníci dva podstatné rozdíly. Dražší pivo a přísnější bezpečnostní opatření.

Oktoberfest je známý jako největší pivní festival světa. Každoročně je cílem pro šest milionů návštěvníků. Letos festival začal slavnostním naražením prvního pivního sudu, aktu se ujal mnichovský primátor Dieter Reiter. Oproti loňským ročníkům doprovázejí slavnost milovníků piva přísnější bezpečnostní opatření. Akci doprovází několik stovek policistů. Stejně jako v minulých ročnících, i letos je celý areál nekompromisně oplocen a na návštěvníky čekají před vstupem přísné kontroly.

"Vše je připraveno opravdu precizně. Právě jsem navštívil policejní a záchranné síly, abych se ujistil, že je vše v pořádku," sdělil po zahájení akce Markus Soeder, bavorský ministerský předseda. "Pevně věříme, že celá akce proběhne v poklidu a policie nebude nucena zasahovat."

Také cena jednoho piva každým rokem roste. Letos za jedno vypité pivo zaplatí návštěvník od 10,70 do 11,50 €, což odpovídá zhruba 280 korunám, ještě loni však ceny nepřekročily 11€. Avšak i Oktoberfest se přizpůsobuje stále se rozvíjejícím moderním technologiím, a tak chmelový mok lze zakoupit i za pomoci mobilního telefonu.

Jako každý rok, tak i letos oděla velká část účastníků festivalu typické německé kroje zvané lederhosen nebo dámskou variantu dirndl. Kromě pivních speciálů si návštěvníci mohou užít také široký výběr jídel a různých pochutin k pivu, jako třeba známé německé preclíky, a také pouťové atrakce a kolotoče.

Tradiční festival trvá dva týdny a zahrnuje dva víkendy. Jde asi o nejoblíbenější akci pořádanou našimi německými sousedy. Tradice této velké a známé mnichovské slavnosti sahá do roku 1810, kdy se ženil Ludvík Bavorský a samou radostí sezval celé město na velkolepou oslavu, která trvala několik dlouhých dnů. V následujících letech se slavnosti opakovaly a položily tak základ slavnému Oktoberfestu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy