Nebezpečná zvířata v Chorvatsku: pozor na černé vdovy i žraloky

TNBiz, 20.7.2018

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější destinace Čechů, abyste si ale dovolenou u moře mohli nerušeně užívat, je na místě varovat před některými nástrahami, které tato země skrývá. Konkrétně je řeč o zvířatech, v několika případech i životu nebezpečných.

Kromě obvyklých komárů a vos můžete u Jaderského moře narazit na několik živočichů, setkání s nimiž je velmi nebezpečné. Na které zástupce si dát největší pozor, poradila odbornice na teraristiku a vášnivá chovatelka zvířat Anna Vedralová.

Při cestě v lesnatých oblastech a vysokých trávách byste se měli mít na pozoru třeba před snovačkou jedovatou, známou spíše pod názvem černá vdova. Její kousnutí může člověku způsobit vážné zdravotní problémy, obzvlášť u dětí a starších lidí. Jed snovaček začíná působit během několika minut a obvykle se na těle projevuje velkým otokem. "Normální zdravý člověk by měl ale kousnutí od tohoto pavouka přežít," vysvětlila Vedralová.

Co se hadů týče, ty nejjedovatější najdete v Austrálii. I v Chorvatsku vás ale mohou zaskočit nebezpečné vypadající užovky. "Jsou strašpytlové, pokud to zvíře neohrožujete vy, nemá důvod kousnout," poradila teraristka, jak se při setkání s plazi chovat.

Opatrní byste měli být i při koupání v moři. Medúzy se sice ve vodě příliš nevyskytují, třeba taková měchýřovka portugalská ale může člověku způsobit nemalé problémy. "Drží se na hladině a má asi 30 metrů dlouhá žahadla," upozornila chovatelka s tím, že žahnutí může vyvolat i ochrnutí těla.

Další potenciální nebezpečí představují žraloci. U pobřeží Chorvatska je podle Vedralové nejvíce zaznamenaných útoků žraloků bílých. Přesto nejde o nijak dramatická čísla, napadení jsou spíše ojedinělá a vzácná.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy