Nebezpečná bakterie na Kanárských ostrovech: zápal plic, sepse i smrt

TNBiz, 17.7.2018

Vážné zdravotní problémy v krajních případech končící i smrtí může způsobit bakterie, která momentálně řádí na Kanárských ostrovech. Klebsiellou pneumoniae se nakazilo už 13 turistů, evropské úřady se obávají epidemie.

Zápal plic, sepse, meningitida nebo hnisavý zánět tkání. To vše může u člověka vyvolat bakterie Klebsiella pneumoniae, která vypukla na Kanárských ostrovech. Nakazilo se už nejméně 13 lidí, přesto Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) upozorňuje, že riziko přenosu na "běžného turistu" je nízké.

Že u vás nákaza vypukne, hrozí zejména v případě, že se dostanete do nemocnice nebo jiného zdravotnického zařízení. Přenos totiž obvykle probíhá přímým kontaktem - zejména pokud se dotknete infikovaného zranění. Riziko se dále zvyšuje u alkoholiků, lidí s rakovinou, cukrovkou nebo dalšími zdravotními problémy.

Bakterie Klebsiella pneumoniae se běžně nachází v lidských střevech. Problémy způsobuje až ve chvíli, kdy se dostane mimo střeva. Při nákaze může být pacient ohrožen na životě a to zejména v případě, že bakterie bude odolná proti antibiotikům, informuje Blesk.cz.

Nákaza má zpočátku podobné příznaky jako chřipka. Kromě kašle a horečky se ale projevuje navíc i bolestí na hrudi, dýchacími obtížemi nebo krvavým hlenem. Nejlepší prevencí je mýt si často ruce a nepodceňovat zranění, pokud nějaká máte.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy