Thajští chlapci nemají vyhráno, ohrožuje je závažná nemoc

TNBiz, 10.7.2018

Přestože byli dnes všichni chlapci i trenér z jeskyně v Thajsku zachráněni, ještě zdaleka nemají vyhráno. Lékaři se obávají, že u nich propukne závažná nemoc histoplazmóza, která může být i smrtelná.

Zahraniční média ji označují jako "jeskynní nemoc", za histoplazmózu ale může především houba, která se vyskytuje v půdě kontaminované ptačím a netopýřím trusem. Právě proto jsou jeskyně ohroženými lokalitami.

S obavami o propuknutí nemoci přišla podle britského webu Daily Mail kalifornská lékařka Petrina Craineová. "Těch 13 lidí má před sebou další náročné výzvy, jako je právě histoplazmóza. K rozšíření patogenní houby přispívá jakýkoliv zásah do půdy, dokonce i pouhá chůze. A jeskyně je pro její výskyt doslova ideální prostředí," řekla Craineová pro americké ABC News. Právě pohyb chlapců po jeskyni mohl vést k rozšíření nemoci.

Histoplazmóza je podle webu symptomy.cz infekční onemocnění, kterým podléhají především lidé s oslabenou imunitou. Inkubační doba je 7-14 dní a první nakažení probíhá bez jakýchkoliv příznaků. Pokud je infekce masivní, připomíná stav chřipku se všemi jejími symptomy, tedy bolestí kloubů, zubů, kašlem a nevolností. Na histoplazmózu je bohužel možné i zemřít. Nemoc v takovém stádiu přechází v rozsáhlý zápal plic, který připomíná až tuberkulózu.

Chlapci i trenér budou nyní pod přísným lékařským dohledem, zatím zůstávají v karanténě a nemůžou k nim ani rodiče. Potrápit by hochy mohl kromě samotné histoplazmózy i oslabený imunitní systém, kvůli kterému jsou vystavení nebezpečí nakažení dalšími nemocemi. Komplikace vidí lékaři také v nedostatku slunečního světla v jeskyni, který chlapcům mohl kompletně přehodit denní režim.

 
Kromě zdravotních problémů budou lékaři sledovat i ty psychické. Chlapci totiž mohou mít na událost traumatické vzpomínky, které by je mohly trápit celý život, uvedl Daily Mail. "Událost musí chlapci vnímat především jako netradiční dobrodružství, než jako něco, co je mohlo i zabít," řekla psycholožka Jennifer Wildová s tím, že je možné, že se u některých dětí objeví post-traumatický syndrom či deprese.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy