Hraní her na počítači jako nemoc: "herní poruchu" uznají i pojišťovny

TNBiz, 18.6.2018

Světová zdravotnická organizace má "herní poruchu“ klasifikovat jako novou poruchu duševního zdraví. "Herní porucha" bude zařazena do 11. vydání Mezinárodní klasifikace nemocí, známá jako ICD. Novou diagnózu navrhl správnímu orgánu WHO Dr. Vladimir Poznyak, člen výboru WHO pro duševní zdraví a zneužívání látek.

Při hraní videoher jsou děti naprosto pohlceny virtuální realitou a často nejsou schopny vnímat skutečný svět. Proto se mnozí rodiče začali zabývat tzv. "digitálním heroinem" a porovnávali blikající obrázky na monitoru s jednou s nejvíce návykových látek na světě. Nyní se však objevilo řešení tohoto problému.

Diagnostický standard ICD definuje celou škálu nemocí, poruch, zranění a dalších zdravotních stavů. Výzkumníci klasifikaci ICD využívají k vypočítání času úmrtí, lékaři k diagnostice onemocnění a dalších problémů. V mnoha případech využívají ICD zdravotnické společnosti a pojišťovny jako základ pro výpočet úhrady.

Poznyak uvedl, že existují tři hlavní diagnostické rysy či charakteristiky "herní poruchy“. „Jedním z nich je to, že hravé chování má přednost před ostatními aktivitami do té míry, do jaké jsou další aktivity na periferii“, řekl.

Druhou funkcí je „narušení kontroly tohoto chování“, poznamenal Poznyak. „I když se objeví negativní následky, toto chování dále pokračuje nebo dokonce graduje.“

Třetím faktorem je, že tento stav vede k výraznému utrpení a zhoršení osobního, rodinného, společenského, vzdělávací nebo pracovního fungování. Příznaky jsou velice podobné diagnostickým vlastnostem poruch při užívání návykových látek a poruch v oblasti hazardních her, uvedl Poznyak.

Světová zdravotnická organizace doufá, že začleněním "herní poruchy" do klasifikace ICD povzbudí k debatě o tomto problému a dalšímu výzkumu, který by mohl mnoha lidem pomoci.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy