Změna času: dá se na ní přípravit?

TNBiz, 24.3.2018

Změna času je opět tady. O víkendu v noci ze soboty na neděli se čas posune o hodinu dopředu, a to ve dvě hodiny ráno, takže budeme spát o hodinu méně. I když tuto změnu někteří nepociťují, většinu lidí naopak trápí nespavost, nebo psychické i fyzické problémy. Jak se nejlépe se změnou času vypořádat a pomoci tělu zvyknout si? Tyto rady vám pomůžou.

Posunutí času je téma, které je stále probírané a kterým se zabývají i poslanci v Evropském parlamentu. Ti přijali v únoru letošního roku rezoluci, která vyzývá Evropskou komisi, aby zrušila letní i zimní čas. Zda k této změně dojde, si musíme ještě počkat a přesunout si o víkendu hodinové ručičky.

 

Tento víkend se připravte na možnou nespavost, bolest hlavy, deprese, nebo malátnost. Všechny tyto psychické i fyzické potíže mohou doprovázet posunutí času, avšak je možné s nimi bojovat. Ideální je například nezůstávat dlouho vzhůru a jít do postele o hodinu dříve, nebo si dát odpolední spánek po sobotním obědě.

Na posunutí času si vaše tělo může zvykat až týden, buď ho pocítíte hned, nebo o pár dnů později. Důležité je proto vyvarovat se těžkým jídlům, jako je svíčková, nebo knedlíky se zelím a vepřovým masem. Nutné je také dodržovat pitný režim a vyřadit alkohol.

 

 

Na víkend si také naplánujte procházku na čerstvém vzduchu, která vám dodá energii na další dny. Dobré je dodržovat i vaše pravidelné každodenní činnosti, a to vstávat ve stejnou hodinu, nebo obědvat tak, jak jste zvyklí.

Změna času může být však problémem pro děti, které si na ni zvykají třeba i měsíc. Můžou se budit například místo v sedm už v šest hodin. Jejich delší spánek podpoříte tím, že je dáte spát o hodinu později.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy