GIBS stíhá policisty, měli prodávat informace soukromým očkům!

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zahájila trestní stíhání dvou současných a jednoho bývalého policisty a pěti "civilistů". Policisté jsou podezřelí, že vynášeli informace a prodávali je soukromým detektivům.

"Policisté na základě zadání od civilních osob měli provádět neoprávněné vstupy do informačních systémů policie a ministerstva vnitra, které jsou určeny pouze pro služební potřebu," popsala mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Policisté vytahovali data například z centrálního registru vozidel nebo obyvatel, bez důvodu lustrovali lidi z pátrací databáze nebo zjišťovali trestní minulost konkrétních lidí.

"Takto získané údaje policisté následně předávali civilním osobám, které je využívaly při svém soukromém podnikání spočívajícím v poskytování detektivních služeb," doplnila Sandorová.

 

Stíhaní policisté (bývalý i ti současní) se dopustili přečinu neoprávněného nakládání s osobními údaji současně s přečinem neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a také zneužití pravomoci úřední osoby.

Soukromí detektivové policisty k těmto trestným činům naváděli. Všichni obvinění jsou vyšetřováni na svobodě. Inspekce neuvedla, jak vysoké tresty jim hrozí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy