Praha vyplatí téměř milion za zranění na namrzlém chodníku

TNBiz, 30.1.2017

Celý případ odškodnění se táhne od roku 2006, kdy muž přesně 20. ledna upadl na zledovatělém chodníku a vážně si zranil nohu. Stalo se tak v Pražské ulici v Hlubočepích na chodníku, který nebyl technickými službami udržovaný.

Paradoxně právě tím se magistrát, který má jako majitel chodníku povinnost udržovat ho, hájil. A Městský soud v Praze se k takové argumentaci přiklonil. Podle něj měl muž situaci na neudržovaném chodníku předvídat.

Spor pak putoval k Nejvyššímu soudu, který se zraněného také nezastal a souhlasil s předchozím rozsudkem. Jenže muž se obrátil až na Ústavní soud. A ten mu loni v dubnu dal zapravdu. Konstatoval, že muž se choval správně a zodpovědně, protože šel opatrně, měl zimní obuv a šel po nejvhodnější trase.

Argument magistrátu i obou předchozích soudů, tedy že muž, který bydlí nedaleko, měl počítat s tím, že chodník je neudržovaný a může na něm upadnout, Ústavní soud rozcupoval. Podle něj naopak magistrát a technická správa komunikací zanedbaly údržbu chodníku. Ústavní soud přímo podotkl, že jinak by města mohla přestat udržovat ulice a chodníky úplně a odvolávala by se na to, že situace na nich je předvídatelná a může vést k úrazu. To je ale odpovědnosti nezbavuje.

Ústavní soud se muže zastal loni v dubnu. Dnes pak magistrát přistoupil na smír. "Mohu potvrdit, že Městský soud v Praze dnes schválil smír mezi žalobcem a žalovaným městem Praha. Žalovaná strana se zavázala vyplatit 753 tisíc korun jako odškodné, plus náklady řízení.Celkem to vychází asi na 970 tisíc korun," uvedla pro TN.cz mluvčí soudu Markéta Puci.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy