Výpis čerpání zdravotní péče: získat ho můžete i elektronicky

TNBiz, 6.12.2016

Objevuje se mnoho případů, při kterých lékaři účtují pojišťovnám výkony, které ve skutečnosti vůbec neproběhly. Ne vždy se musí jednat o podvod, mnohdy se může stát administrativní chyba, i přes to může kontrola odhalit mnohé.

Zdravotní pojišťovny musí na základě žádosti jednou ročně poskytnout výpis vykázané zdravotní péče. Žádost si mohou lidé podat osobně, případně se mohou na pojišťovnu obrátit dopisem. Nevýhodou je to, že o výpis lze zdarma požádat jen jednou do roka a vyřízení trvá poměrně dlouho. To se ale týká "papírových" výpisů, většina pojišťoven nabízí možnost nahlédnout do svého výpisu elektronicky. Lidé tak nejsou omezeni množstvím náhledů, databázi mají po registraci přístupnou kdykoliv.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP, 111)

VZP nabízí přístup k výpisu v rámci aplikace Moje VZP, do které je ale nutné se zaregistrovat. Registraci mohou pojištěnci provést on-line, je ale potřeba počkat na doručení doporučeného dopisu s aktivačním kódem, následně budou všechny informace zpřístupněny.

Registrovat se do aplikace mohou lidé i osobně na pobočkách, kde pracovníci pojišťovny rovnou ověří totožnost a vydají prvotní heslo k přihlášení.

Vojenská zdravotní pojišťovna ČR (VOZP, 201)

VOZP nabízí elektronický výpis čerpání zdravotní péče prostřednictvím "Portálu zdravotních pojišťoven". Služba je bezplatná, vyžaduje pouze registraci. Při registraci se lze ověřovat certifikátem a pomocí SMS. Za účelem aktivace účtu v případě SMS zpráv je nutné se s dokladem totožnosti a telefonem dostavit na pobočku pojišťovny kvůli aktivaci čísla.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP, 205)

ČPZP nabízí stejně jako VOZP přístup k výpisu prostřednictvím "Portálu zdravotních pojišťoven", kde se stačí registrovat. O výpis lze zažádat i telefonicky na čísle 810 800 000, ten bude následně doporučeně doručen Českou poštou.

Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví (OZP, 207)

OZP má oproti dvěma předchozím pojišťovnám navíc vlastní systém s názvem Vitakarta Online, která umožňuje pojištěncům vykonávat většinu úkonů, aniž by museli fyzicky na pobočku. Registrace je snadná a přehledná.

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (ZP ŠKODA, 209)

ZP také využívá "Portálu zdravotních pojišťoven", kde mají uživatelé přístup k veškeré dostupné zdravotní dokumentaci. ZP také nabízí možnost elektronického podání žádosti, kde není nutná registrace, přehled bude poté zaslán klasickou poštou.

Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR (ZPMV ČR, 211)

Pojištěnci ZPMV mohou o elektronický přístup žádat prostřednictvím portálu Karta života, po registraci je nutné zadat přístupové informace, které posílá pojišťovna doporučeným dopisem, následně je již veškerá elektronická komunikace zpřístupněna.

Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna (RBP, 213)

RBP využívá k elektronickému přístupu aplikaci Moje RBP, kde v záložce Moje zdraví naleznou pojištěnci informace o čerpané zdravotní péči a srovnání poskytnutých zdravotnických služeb s cenovými relacemi. Aplikace nabízí také celou řadu dalších funkcí. Registraci lze opět provést osobně na pobočce a elektronicky prostřednictvím formuláře, opět je ale nutné čekat na zaslání aktivačních kódů.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky