Únik plynu v domácnosti: jak se bránit před únikem plynu

Máte doma plynové spotřebiče? Potom dbejte na bezpečnost. Například v loňském roce došlo podle Zdravotní záchranné služby hlavního města Prahy pouze na území Prahy k 120 případům intoxikace oxidem uhelnatým, přičemž 4 případy skončily úmrtím již před předáním do nemocnice a mnoho z postižených bude mít celoživotní následky. Pokud nemáte v bytě nebo rodinném domě příslušné detektory, hrozí vám, že nečekaný únik plynu nezaregistrujete a ohrozíte život nejen vás, ale i celé vaší rodiny.

„Zabránit úniku plynu v domácnosti nelze zcela 100% zamezit, ale můžeme toto riziko zásadně snížit tím, že budeme pravidelně provádět revizi všech plynových spotřebičů a plynového vedení,“ říká ředitel společnosti Energie2, a. s., Praha Dávid Vlnka a dodává, že další možností je používání detektorů, které varují před unikajícím plynem nebo stoupající koncentrací spalin.

Samotný zemní plyn je bez zápachu, plynárenské společnosti ho proto obohacují o odorant. Díky této látce plyn zapáchá a varuje tak před únikem plynu. Pokud ho ucítíte, vypátrejte obratem příčinu. Prohlédněte doma všechny spotřebiče na plyn, které užíváte. Při kontrole se zaměřte na plamen kotle a sporáku. Podívejte se, jestli všechny plameny hoří modře a zdali spotřebič příliš nezapáchá. Pomoci může detektor plynu, který oznamuje nebezpečí už ve chvíli, kdy koncentrace plynu ve vzduchu dosáhne pěti až deseti procent dolní meze výbušnosti. Pokud zjistíte únik plynu, uhaste okamžitě všechny plameny, otevřete okna a dveře s výjimkou sklepních místností. Následně uzavřete uzávěry plynu, popřípadě hlavní uzávěr plynu. Protože se únikem zemního plynu do ovzduší vytvoří mimořádně výbušná směs, dbejte na to, abyste nepoužívali otevřený oheň, nemanipulovali s elektrickými spotřebiči a spínači, nevytahovali elektrické zástrčky, nekouřili a nepoužívali ani výtahy. Informujte následně policii, hasiče, případně zavolejte přímo plynařům.

Nebezpečné člověku mohou být i spaliny po plynu, tedy oxid uhelnatý. Nejvíce nehod se přitom stává v létě, kdy se kvůli vysokým teplotám vytvoří v komíně opačný tah, komín přestane odsávat spaliny z bytu a ty mohou člověka otrávit. Nebezpečí oxidu uhelnatého potom spočívá v tom, že není cítit a nelze ho proto zaznamenat. Prvními příznaky jsou bolest hlavy, únava, nevolnost a závratě. Nakonec člověku zčervená pokožka, zvýší se mu prudce teplota a upadne do bezvědomí. Neštěstí lze předejít pomocí detektorů spalin, které v případě nebezpečí spustí alarm.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky