Aby nám okna dlouho sloužila, potřebují údržbu

Rámy oken patří k nejvíce namáhaným stavebním prvkům z pohledu vlivu počasí. Zaslouží si proto pravidelnou péči, která jejich životnost výrazně prodlouží. Jaký postup zvolit a čeho se vyvarovat si ukážeme dále.

Dřevo je historicky oblíbený stavební materiál, který nabízí mnoho předností, ale na rozdíl od jiných materiálů vyžaduje určitou péči. Zatímco plastová okna jsou v podstatě bezúdržbová, u dřevěných oken se trošce manuální práce nevyhnete.

Nová okna a jejich ošetření
Pokud jste zakoupili nová okna, která nejsou nijak ošetřena, tedy rámy oken jsou zhotoveny ze surového dřeva, můžete pro jeho ochranu použít oblíbenou lazuru, ať už penetrační – např. kvalitní českou O1020 nebo ještě lépe silnovrstvou S1025, která nabízí výbornou stálost vůči UV záření a povětrnostním podmínkám. V obou případech je nutné předem ošetřit dřevo fungicidním nebo biocidním napouštědlem, které dřevo ochrání před plísní, dřevokaznými a dřevozbarvujícími houbami.

U starých oken se broušení nevyhnete
V případě staršího okna, kterému chceme prodloužit životnost, a které již na sobě nějakou vrstvu barvy má, musíme nejdříve připravit povrch pro nový nátěr. Starý nefunkční nátěr dle jeho druhu a tloušťky můžeme odstranit buď opalovací pistolí, speciálním odstraňovačem nátěru nebo důkladně obrousit hrubým brusným papírem a následně jemným, kterým docílíme požadované hladkosti povrchu dřeva. Nesmíme zapomenout očistit povrch dřeva od jemného prachu. Pokud vznikly na povrchu za dobu existence okna výraznější nerovnosti, je potřeba je vyrovnat tmelem, nejlépe syntetickým, který se vyznačuje lepší přilnavostí. A opět je potřeba dřevo ošetřit vhodným biocidním nebo fungicidním napouštědlem.

Finální nátěr vybereme dle vlastností a odstínu
Pro finální vrchní nátěr vybíráme takovou barvu, která nabídne vysokou odolnost proti UV záření a povětrnostním vlivům. Vhodnou variantou je alkydová Profi okno S2082, která je oproti typickým syntetickým nátěrům rychleschnoucí a 3v1. Funguje tedy jako základní barva, plnič i vrchní barva zároveň, čímž si urychlíme práci. Vrchní nátěr provádíme buď štětcem, nebo vhodným válečkem v konzistenci přímo z plechovky. Necháme pět až deset hodin schnout a postup opakujeme ještě jednou nebo dvakrát.

Údržbu oken není radno podcenit. V opačném případě si okna pomalu, ale jistě poškozujeme a oprava je s postupem času náročnější.


 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky