Většina lidí příští rok protopí více než letos

TNBiz, 27.10.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Přes pokračující krizi a rostoucí nezaměstnanost lidem náklady na topení nezlevní. Spíše naopak, píší v úterním vydání Hospodářské noviny.

V příštím roce totiž mají podle analytiků klesnout jen ceny elektřiny a černého uhlí, zatímco ostatní způsoby vytápění, které podle odhadů využívá kolem 80 procent lidí, spíše podraží nebo zůstanou na svém. Nejvíce by měly zdražit teplárny a poroste i cena hnědého uhlí. Nárůst ale nebude nijak závratný. Vytápění průměrného rodinného domku se v obou případech prodraží jen o několik stokorun ročně, uvádí list.

Podle aktuálního průzkumu Teplárenského sdružení hodlá příští rok zvýšit ceny tepla až o pět procent polovina tepláren. V některých městech půjdou ceny ještě výše. Více zdraží teplárny, které jedou na uhlí, než ty na plyn. Ceny elektřiny podle analytiků od ledna klesnou o pět až deset procent, což na rodinném domku "udělá" až čtyři tisíce korun ročně. U cen plynu se pak pro první čtvrtletí roku odhaduje stagnace a postupně velmi mírné zdražování. Zdražit by od ledna měla i voda, píší Hospodářské noviny.

Zdenek Michora, michora@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika