Když kvetou sakury

Peloton, 27.2.2007

Do doby, kdy višňovky rozkvetou záplavou bílých květů, které neklamně ukončí letošní podivnou zimu, sice ještě pár týdnů zbývá, ale na skok za exotickými hosty z východní Asie se můžeme podívat už nyní. Zahradníci jím říkají Prunus, ti, kdo latinské názvy odmítají, nechť se spokojí s názvem slivoň, višeň, sakura, mandloň či střemcha – české botanické názvosloví je v tomto případě až netypicky nejednotné.

 

I když višně známe z našich oblastí spíše jako ovocnou dřevinu, ani mezidruhoví kříženci nám jistě nejsou zcela neznámí. Svou oprávněnou oblibu získaly zejména pro krásné a velmi proměnlivé květy, které jsou neklamným symbolem nástupu jara. V některých zemích východní Asie mají význam přímo symbolický a jsou spojeny s národními oslavami začátku očekávaného jara. Některé ze stromovitých typů se vyznačují zcela typickým a mnohdy velmi atraktivním tvarem koruny. Jsou proto nejen báječnými rostlinami historických a městských parků, ale i vyhledávaným zdrojem okrasy soukromých zahrad.

Bohaté kvetení podmiňuje růst na slunečném stanovišti, ve stínu nebo polostínu kvetou velmi sporadicky nebo vůbec. Dostatek slunce ovlivňuje rovněž intenzitu podzimního vybarvení. Půdy svědčí sakurám spíše neutrální až alkalické, dobře propustné, neutužené, nejlépe vyniknou v trávníkové ploše. Poměrně citlivé jsou na vyšší zasolení půdy, takže pozor na výsadbu blízko silnic udržovaných zimním chemickým posypem. Z podnože je třeba jednou za čas odstraňovat plané výhonky, obvykle velmi vitální a pro kulturní část dřeviny jsou nepříjemně konkurenční.

Variabilní jsou sakury také tvarem svého růstu. Zatímco některé mají podobu stromu (Prunus serrulata ´Kanzan´, převisle rostoucí Prunus serrulata ´Kiku-shidare-sakura´ nebo úzká a přísně sloupovitá Prunus serrulata ´Amanogawa´), k dispozici je i celá řada krásných keřů. K nejkrásnějším patří Prunus triloba, Prunus tenella,Prunus incisa nebo Prunus tomentosa. Keřové formy je vhodné po odkvětu zpětně seříznout – rostlina se částečně zmladí a podpoříme tak intenzivní růst nových výhonů. Rostlina navíc bude mít kompaktní vzhled a příští rok lépe pokvete.

A ještě tip na závěr: chcete-li se o kráse kvetoucích sakur přesvědčit na vlastní oči, naplánujte si výlet do botanické zahrady v pražské Tróji. Z tamní japonské zahrady je i většina našich snímků.

Více se dočtete v časopise Dům a zahrada č. 3/2007.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada