Na modrých zónách se vydělává: nabízejí se fiktivní adresy

Pražan, nepražan - na modrých zónách můžete parkovat bez problémů. Jak? Stačí si připlatit! "Snadné parkování v Praze 1, 2, 3 a 7 na modrých zónách - již od 1.990 / měsíčně!" slibují inzeráty. Za necelé dva tisíce vám tak firma Novantis, sídlící na Kypru, zajistí bezproblémové parkování na modré zóně.

"My vám buď můžeme udělat trvalé bydliště v té dané části Prahy, kde chcete mít tu modrou parkovací kartu, nebo vám tam uděláme sídlo společnosti, abyste tam měla parkovací kartu," řekla TV Nova operátorka zákaznické linky společnosti.

Podle právníků nejde o porušování zákona. "Smyslem modrých zón je umožnit vykonávat svoji podnikatelskou činnost na daném místě. V případě těch virtuálních kanceláří tam faktická činnost vykázána není, takže by se to dalo částečně označit za obcházení zákona," řekl TV Nova právník Lukáš Fládr. O porušení zákona ale nejde.

Lidem, kteří v obytné zóně bydlí, se to přirozeně nelíbí. Otázkou tak je, zda by magistrát neměl více hlídat, kolik vydává rezidenčních karet.

Problém se netýká jen Prahy, ale všech větších měst, kde jsou parkovací zóny. Například v Brně možnost získání trvalého pobytu, na jehož základě pak můžete na magistrátu žádat o parkovací místo, nabízí i jedna z tamních firem.

Někde ale došla situace tak daleko, že lidé, kteří ve městě opravdu bydlí, pak nemají kde zaparkovat. Například městské části v Praze už rozdaly o tisíce povolení víc, než je fyzicky existujících parkovacích míst.

A karty rozdávají dál. Podle rezidentů se tak jasně ukazuje, že modré zóny město nezřizovalo proto, aby jim zajistilo parkování, ale aby přinesly jediné - peníze.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy