Kraje dostanou na opravu 3 miliardy, mohlo to být víc

TNBiz, 27.2.2017

Na českých silnicích nižších tříd občas řidiči trénují slalom. A vláda v pondělí konečně rozhodla, že krajům dá opět peníze navíc. "Dvě a půl miliardy nalezl ministr dopravy v rámci rozpočtu fondu dopravy, půl miliardy korun se dnes rozhodla poskytnout vláda navíc," vysvětlil premiér Bohuslav Sobotka.

Dohromady dostanou kraje stejně jako loni. "Samozřejmě to velice vítáme, ale kdyby to bylo víc, nezlobil bych se," sdělil TV Nova radní pro dopravuj Středočeského kraje František Petrfýl.

Kraje navíc letos prý více peněz opravdu potřebují. Z příspěvku na opravy silnic chtějí financovat zvýšení platů řidičům autobusů, kteří se pomalu připravují ke stávce. Bojovat za více peněz najednou začalo hnutí ANO.

"Náš návrh byl čtyři miliardy. Dvě a půl miliardy měly jít z dopravního fondu a jeden a půl miliardy z vládní rozpočtové rezervy," sdělil ministr dopravy Dan Ťok. Takové plány ale zarazila sociální demokracie. "Vládní rozpočtová rezerva má čtyři miliardy korun a jsou to peníze, se kterými by vláda měla vystačit na celý rok," vysvětlil Sobotka.

I průběh této zimy ale naznačuje, že peněz zřejmě bude málo. "Nás doteď stála zima 300 milionů. Minulý rok to bylo 209 milionů, takže rozdíl 100 milionů," doplnil Petrfýl. Tři miliardy na opravy silnic druhých a třetích tříd jsou prý připravené a kraje je můžou začít okamžitě čerpat.

"To rozdělení je stejné jako v minulých letech. Tabulka je podle počtu kilometrů, které spravuje každý jednotlivý kraj," vysvětlil Ťok. Vládní kompromis ale většinu krajů neuspokojil.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy