Zimní zahrada: jaké zvolit zasklení pro zimní zahradu?

A jaké zasklení do zimní zahrady rozhodně NE?

Plánujete stavbu zimní zahrady, ale nedokážete se vyznat v široké nabídce nejrůznějších typů skel? Podívejte se s námi, jaké zasklení zvolit, abyste neměli se zimní zahradou žádné zbytečné starosti navíc a skvěle se vám v ní relaxovalo! 

Kvalita skel je pro správné fungování zimní zahrady rozhodující, co vše by tedy mělo zasklení splňovat? „U skel do zimních zahrad jsou důležité zejména dobré tepelně-izolační vlastnosti, které vám v jejím interiéru zajistí příjemný tepelný komfort. Pro tento účel jsou vhodné dvojskla či trojskla vyznačující se nízkou hodnotou součinitele prostupu tepla,“ říká Ing. Miroslav Culka, obchodní ředitel společnosti DAFE-PLAST.

Důležitou roli hraje také tzv. solární faktor, který určuje, kolik sluneční energie sklo pustí dovnitř. „V případě, že chcete v zimní zahradě co nejvíce využít solárních zisků, je vhodné vybírat skla s vysokým solárním faktorem. Pokud ale chcete zabránit přehřívání interiéru, tak se naopak hodí zvolit speciální protisluneční skla, tedy skla s velmi nízkým solárním faktorem,“ uvádí Ing. Miroslav Culka a doplňuje: „Zajímavým kompromisem pak může být kombinace skla s vysokým solárním faktorem a stínících systémů, jako jsou například markýzy nebo screenové clony. O solární zisky nepřijdete a případnému přehřívání interiéru přitom jednoduše zabráníte zatažením stínícího prvku.“

 Zasklení by také nijak nemělo ohrozit bezpečí osob, pro vnitřní sklo je proto vhodné zvolit bezpečnostní lepené sklo, které se v případě rozbití nevysype.

A jaké zasklení do zimní zahrady rozhodně NE?

U zimních zahrad byste se určitě měli vyvarovat použití polykarbonátového zasklení, které je barevně nestálé a u kterého navíc často dochází ke kondenzaci vlhkosti uvnitř komůrek způsobující vznik plísní. „Do zimních zahrad se také příliš nedoporučují jednoduchá skla, která nemají dobré izolační vlastnosti, a hodí se tak spíše pro jednoduché a základní zasklení přístřešků či pergol,“ říká Ing. Miroslav Culka.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada