Elektroodpad zblízka: co skrývají červené kontejnery?

TNBiz, 25.1.2017

Do kontejnerů na elektroodpad patří drobná elektrozařízení, která najdeme běžně v domácnosti: "Například PC příslušenství, mobilní telefony, elektronické hračky, ale třeba i žehličky, rychlovarné konvice, fény nebo holicí strojky," vyjmenovává manažerka komunikace společnosti Asekol Martina Martinková.

Ovšem zdaleka ne všechny elektrospotřebiče samozřejmě kontejnery pojmou. Větší elektrospotřebiče je nutné odvézt do sběrného dvora. "Musím říct, že lidé již vědí, co do červených kontejnerů patří. Větší spotřebiče, jako jsou televize, ledničky, myčky a pračky nosí správně na sběrné dvory," popisuje Martinková.

Možná se ptáte, proč je potřeba i drobnou elektroniku, místo vyhození do směsného odpadu, recyklovat. A odpověď je jednoduchá: Většina elektrospotřebičů v sobě totiž obsahuje i různé nebezpečné látky, které je nutné odborně zlikvidovat: "Ty větší spotřebiče ze sběrných dvorů putují k ruční rozebírce. Ty menší, které patří do červených kontejnerů, putují mechanickými procesy na třídící linky, kde se ty materiály dávají zpět do výroby," vysvětluje Martina Martinková. Drobné spotřebiče je díky tomu možné zrecyklovat až z 90 %.

A občas pracovníci na třídící lince naleznou opravdové klenoty: "Jsou tam takové kuriozity jako historické spotřebiče, například jedny z prvních žehliček. Nebo třeba erotické pomůcky," popisuje obsah kontejnerů Martinková.

Kontejnery na elektroodpad bývají umístěny na tradičních stanovištích tříděného odpadu a ten nejbližší si dokonce můžete najít na interaktivní mapě na internetu. Po Praze se nachází zhruba stovka takových červených kontejnerů, po celé republice pak necelé tři tisícovky.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky