Revize střechy začíná na zemi

Podzimní revize střechy je žádoucí

Sníh, silné poryvy větru, zatékání, ale také plísně v podkroví. To jsou zkoušky, kterými může střecha v zimních měsících procházet. Odborníci doporučují před prvními mrazíky důkladnou revizi. Jak na ní?

Prohlédnout, ale opatrně

Počáteční a zároveň klíčová fáze revize střechy. Pokud najdete na zemi spadlou tašku nebo část oplechování, je třeba problém neodkladně řešit. Pro přesnější informace je možné vylézt na střechu vikýřem, případně po žebříku a rozhlédnout se. Ale pozor, přestože je téměř každá krytina pochozí, z důvodu bezpečnosti je vhodné zavolat si odbornou firmu, která střechu důkladně prohlédne a závadu opraví. „Některé hodně staré střechy, které jsou pokryté například pálenými podmazanými bobrovkami, nebo eternitem či břidlicí, tak vyžadují nejvyšší stupeň opatrnosti,“ upozorňuje Roman Grebeníček, expert odborného portálu Všeostřeše.cz.

Péči vyžadují i okapy

Zamrzlé listí, jehličí a ptačí trus okapům rozhodně nesvědčí. Jakmile teplota v zimních měsících trochu opadne a sníh začne tát, žlaby se návalem nečistot ucpávají, praskají a rezaví. Předejít těmto nedostatkům lze poměrně snadno a to údržbou alespoň dvakrát ročně, což platí především o české klasice - pozinkovaných okapech, jež stojí nejméně peněz, vyžadují nejvíce údržby a také mají nejnižší životnost. Pokud jsou okapy děravé, zprohýbané či prolezlé, nastává čas na opravu nebo výměnu jednotlivých částí. Okap se skládá ze žlabu a svodu, revidujte těsnost a pevnost spojů. Aby se neucpával od listí a drobných větviček, musíte buď párkrát vylézt na žebřík a vyčistit žlaby, nebo si nechat instalovat zachycovač listí a dalších nečistot. Touto každoroční kontrolou se do budoucna vyhnete finančním výdajům na opravu střechy.

Kontrola podkroví

Podkroví, které je obyvatelné, se velmi těžko kontroluje. Teprve až se objeví stopy po zatékání, tak zjistíte, že není něco v pořádku. Jako prevence je však vhodné zkontrolovat okna – pokud dostatečně netěsní, vytvářejí optimální prostředí pro růst plísní. Pokud je tedy těsnění zpuchřelé nebo popraskané, měli byste uvažovat o rychlé výměně.

Hory, nebo nížina?

Sníh společně se silným větrem dokáže na střechy vyvinout zátěž až půl tuny na metr čtvereční. Je tedy potřeba kalkulovat i s lokalitou, ve které se nemovitost nachází. „Větší nebezpečí poškození hrozí u plechových střech, které nejsou na rozdíl od betonových či pálených tašek tak odolné,“ dodává specialista z portálu Vše o střeše.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky