Dálnice D1 čeká elektronická modernizace: digitální značky, online sledování hustoty provozu a ...

TNBiz, 15.6.2016
Ministerstvo dopravy chce investovat miliardy korun do chytré elektroniky, která má řidiče předem informovat o stavu na vozovce a zároveň zajistit bezpečnější provoz. Postupně by se podél dálnic mohly objevit digitální značky, kamery na on-line sledování počasí a hustoty provozu, nebo čidla. Prvních změn by se přitom mohla dočkat D1.

"Chci, aby to bylo vidět už v této sezóně, v té příští určitě.  Možná bychom pilotně zavedli i takové auto, které by couvalo v odstavném pruhu a upozorňovalo by, že se blíží kolona," řekl TV Nova ministr Ťok.

Modernizovat se ale bude i národní dopravní informační centrum. Dispečeri budou moci díky novým technologiím data zpracovávat rychleji a okamžitě varování třeba před náledím nebo o nehodě poslat k řidičům. Některá čidla pak mezi sebou budou umět komunikovat i sama a automaticky zaktualizují data na digitální značce.

"Určitě na silnice první třídy bych to dala," vítají chystanou novinku někteří řidiči. "Je to spíš takové psychologické uklidnění," jsou skeptičtí další.

Kromě výše zmíněných novinek, počítá plán i se zavedením vysokorychlostní váhy zabudované ve vozovce, která okamžitě během jízdy odhalí přetížené kamiony. Tento nápad ale kritizuje Hospodářská komora, která se obává, že postižitelní budou pouze tuzemští přepravci. Česká státní správa nemá totiž možnost zjistit provozovatele vozidla s cizí registrací.

Další chystanou novinkou je modernizace vodní dopravy a železnic. Přibudou tak třeba čidla na přejezdech, které by měly předcházet nehodám vlaků s auty.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky