I roční období hraje u změny dodavatele plynu svou roli

Úspory při změně dodavatele plynu jdou do tisíců. O tom se mluví neustále. Jenže mnoho domácností se diví, proč za topnou sezónu ušetřily jen slabých pár stokorun. Pravděpodobně se ke změně odhodlaly v nevhodný čas.

Přibližně 200 000 domácností každoročně změní dodavatele plynu, aby ušetřily náklady na vaření a vytápění. Jenže úspory, které deklarují obchodníci, se hned první topnou sezónu dočkají jen někteří odběratele. U nich proběhla změna dodavatele ve správný čas . Jakmile jim skončila výpovědní lhůta, která obvykle trvá 3 měsíce, měli topnou sezónu teprve před sebou. A s ním i příslib vysoké úspory, která se při vyúčtování stala realitou.

A pak jsou tady domácnosti, které se ke změně dodavatele rozhoupaly v nevhodnou chvíli. Podle OTE se do toho lidé nejčastěji pouští v lednu, pravděpodobně v duchu novoročních předsevzetí. Také vede únor, březen i duben. Proč to není pro změnu dodavatele plynu úplně nejvhodnější doba?

Zdroj: Ušetřeno.cz



Ideální je změnit dodavatele ještě před topnou sezónou

Je to prosté. Přestože je samotná změna velmi snadná, je třeba do ní započítat i výpovědní lhůtu. V obvyklých případech, kdy má domácnost se svým dodavatelem smlouvu na dobu neurčitou, trvá výpovědní lhůta tři měsíce a začíná prvním dnem následujícího měsíce po výpovědi. Pokud se tedy rozhodneme změnit dodavatele 2. ledna, k reálné změně dojde až 1. května. V době, kdy už slunce začíná hřát a vytápět pomalu není potřeba. Stoprocentně je taková změna lepší než žádná, ale pokud chce rodina ušetřit co nejvíce, je tou nejideálnější dobou právě léto. Vše se obvykle bez problémů stihne včas. 


Zdroj: Ušetřeno.cz


Nejvíce se protopí na Vánoce

Podle otopové křivky, která uvádí spotřebu plynu v průběhu roku, je patrné, že ten největší boom vytápění nastává v prosinci. Po Novém roce se křivka snižuje, a proto lednové snahy o změnu dodavatele nepřináší hned v prvním roce takové výsledky, ve které mnozí doufají.

Zdroj: Ušetřeno.cz


A protože výpovědní lhůty nelze obejít, nejvíce lidé ušetří, když na změnu dodavatele budou myslet včas a zažádají o změnu právě v letních měsících. Protože je průměrná roční úspora 4 564 korun, rozhodně stojí za to věnovat srovnání dodavatelů plynu ve vašem kraji těch pár minut, které to zabere. A stále je vhodná doba na to topit letošní zimu výhodněji a ušetřit částku, která zahřeje více než zapnutý radiátor. Půjdete do toho?

Tomáš Suchý, Ušetřeno.cz

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý studoval ČZU v Praze a v současnosti řídí produktovou politiku energetických kampaní v společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. Zkoumá trhy, vyjadřuje se do médií a připravuje novinky. Kromě specializace na energetiku se orientuje také na pojišťovací trh.

Logo Ušetřeno.czUšetřeno.cz je finanční supermarket, který nabízí široké srovnání energetických, finančních a telekomunikačních produktů napříč celým trhem. Přesná data umožňují uživatelům najít tu nejlepší možnou nabídku na trhu a ušetřit nemalé peníze. Na Ušetřeno.cz si může zákazník srovnat téměř všechno od dodavatelů elektřiny a plynu, přes půjčky, kreditní karty, hypotéky až po mobilní a datové tarify či připojení k interneru. Portál navíc zákazníkům pomůže sjednat všechnu potřebnou administrativu týkající se přechodu k jinému dodavateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko