Vybírat klimatizaci s odborníkem se vyplatí

Vybírat klimatizaci s předstihem a také s odborníkem se vyplatí. Ne vždy pro instalaci klimatizace musíte volit stavební zásah, nebo se bát vysokých nákladů. Odborník vám poradí, jaká klimatizace je pro vás ta nejvhodnější a navrhne i její nejlepší umístění.

Chci klimatizaci, ale co to obnáší
Pokud už i vy šílíte z letních tropických veder, jistě jste si pohrávali s myšlenkou, že by nebylo od věci pořídit si klimatizaci. Většinou nápad ztroskotá na tom, že má člověk strach ze stavebních zásahů s vysokých nákladů na provoz i údržbu.

Jednodušší řešení není vždy výhra
Nejlevnější a nejsnadnější variantou, jak udělat z klimatizace součást vaší domácnosti je pořídit si klimatizaci mobilní. Nespornou výhodou je, že je levnější než běžná klimatizace split a především není nutné lámat si hlavu se stavebními zásahy. U mobilní klimatizace prostě stačí vyhodit trubici z okna a spustit. Z nejhoršího vás vytáhne, přesto se musíte připravit na výrazný hluk, takže se přístroj v podstatě nedá používat při spánku.

Zabudovaná varianta
Té nejběžnější verzi se říká split, nebo multisplit (pokud je k jednomu kompresoru připevněno více vnitřních jednotek). Vyžaduje sice stavební zásahy, je ale výkonnější a mnohem méně hlučná než její mobilní sestra. Tento druh klimatizace se využívá hlavně v kancelářích.

Pokud stavíte nový dům, nebo provádíte rekonstrukci, je dobré zapřemýšlet, jestli byste do budoucna nechtěli mít i klimatizaci. Jestli vás trápí pořizovací cena, není od věci zvážit takzvanou předmontáž. Do stěn budou zabudovány všechny potřebné propojovací komponenty a vy se tak vyhnete nevzhledným trubkám nebo lištám v interiéru. Osazení funkčními jednotkami a zprovoznění systému se pak dá vyřešit kdykoliv.

Dejte na radu odborníka
Na každý pád musíte počítat s kompresorem, který je připevněn k venkovní zdi, případně ke střeše budovy, vnitřními jednotkami a vývodem určeným pro odvádění zkondenzované vody, který se také instaluje na venkovní stěnu.

I proto je vhodné obrátit se na odborníka. Ten navíc dokáže navrhnout, jak správně klimatizaci umístit, tak aby rovnoměrně vychladila celý prostor s minimální spotřebou a především, aby nikoho neobtěžoval studený vzduch při spánku nebo u pracovního stolu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika