„Zeleň“ v interiéru – nezvaný podzimní host

Malovaný podzim symbolizuje změnu ročních období. Sychravé počasí a vlhko přehje hlavně plísním. Typickým místem jejich výskytu nejsou jen víkendové chalupy, ale i městské byty a novostavby osazené plastovými okny - těsní tak dokonale, že spolu s moderní izolací zdí neumožní cirkulaci vzduchu a v bytě se sráží vlhkost, která plísním svědčí.

Když se k nedostatečnému větrání přidají ještě roztoče v kobercích a v peřinách, mohou se u citlivějších členů domácnosti objevit dýchací potíže, pálení očí, slzení a rýma, které signalizují alergii.

Pokud plíseň odstraníte důkladně a včas, ušetříte spoustu peněz i své zdraví. Čím déle budete otálet, tím zvýšíte riziko možných poškození. Tuhle mikroskopickou houbu příroda vybavila k přežití v nepříznivých podmínkách tak dobře, že je zcela nezávislá na světle a kyslíku a k bujení jí stačí jen vlhkost. Záleží na tom, odkud se bere. Mezi nejčastější příčiny patří zatékání dešťové vody či sanitárních instalací, vzlínání zemní vlhkosti nebo kondenzace vnitřní vlhkosti.

Důkladně zkontrolujte stěny, zejména ve sklepě a v koupelně. Jsou někde vlhká místa, trhliny nebo nabobtnalá omítka? Pokud cítíte ostrý nebo zemitý zápach, signalizuje to provlhnutí, plíseň nebo dokonce výskyt hub. O nutnosti a způsobu sanace provlhlé místnosti by měl rozhodnout odborník.

Než začnete…

Pokud zjistíte, o jaký druh vlhkosti se vlastně jedná a jaká je přesná příčina vzniku plísní, pak je můžete relativně jednoduše zlikvidovat. Někdy stačí jen dobře větrat - platí to především u koupelen a kuchyní. Větrání a proudění vzduchu vysušuje a odstraňuje spory plísní z vnitřního prostředí objektů. Čistota a zvýšená hygiena osobní, objektů i okolí jsou nejlepší prevencí.

Lokální zákroky napadených ploch nevedou k úspěchu!

Před vyklízením prostor neodnášejte dřevěné předměty, mohli byste přenést houby do jiných částí objektu. V případě, že potřebujete odstranit z prostoru nedřevěné předměty, proveďte nejprve dezinfekční zákrok prostředkem s fungicidním účinkem. Plísně nikdy neodstraňujte za sucha - seškrabáváním jenom pomůžete spory rozšířit na další místa. Po vyklizení opět prostor vydezinfikujte. Důsledně vyvětrejte a zajistěte stálou cirkulaci a výměnu vzduchu. Odstraňte všechny omítky ze zdí, znovu proveďte celoplošnou dezinfekci a pak použijte barvy na stěny s fungicidním účinkem.

Účinná pomoc i prevence při odstraňování plísní

Detastop

Proti plísňový, antibakteriální a algicidní přípravek určený k hubení plísní a řas. Působí hloubkově a má jak likvidační, tak i preventivní účinky. Neobsahuje anorganicky vázaný chlór, který způsobuje nežádoucí zasolování a následně další zvyšování vlhkosti podkladu. Je bez zápachu a nemá bělící účinky. 

Použití

Sanační a preventivní ochrana omítek, zdiva, betonu, kamene, dřeva, dřevotřískových desek a dalších materiálů v interiéru i exteriéru. Může být používán jako efektivní mycí prostředek v extrémně vlhkém prostředí nejvíce se osvědčuje v koupelnách a sklepech.

Detakryl proti plísňový

Sněhobílá malířská barva do interiéru s výrazným proti plísňovým účinkem. Vytváří vysoce kryjící, paropropustný nátěrový film, který lze dle potřeby tónovat běžnými tónovacími malířskými barvami. Zaschlý nátěr je otěru vzdorný a zaručuje preventivní ochranu proti napadení houbami a plísněmi.

Použití

Finální povrchová úprava omítek, zdiva, sádrokartonu, dřeva a podobných savých materiálů.

Prostory s extrémními podmínkami jako např. prádelny, koupelny, vývařovny apod.

Detakryl proti plísňový je zejména vhodný k finální úpravě ploch předem ošetřených přípravkem Detastop.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy