Češi se v červenci zaměřili na bazény. Nebojí se přitom připlatit si za úspornější řešení

Redakce, 2.8.2023

Rozsáhlá vedra, která v první polovině července zasáhla Českou republiku, se výrazně odrazila na prodejích bazénů. Ty podle maloobchodního prodejce DATART po rozpačité první polovině roku ovlivněné nepříznivým počasím vyrovnaly vysoké loňské hodnoty a o téměř polovinu překonaly čísla z roku 2021. Kvůli zdražování energií a nedostatku vody se však lidé více než kdy dříve zaměřují na úsporná a technologicky pokročilejší řešení, za která se nebojí si připlatit. Průměrná útrata za bazény meziročně vzrostla o 42 %.

Spolu s prázdninovými měsíci do Česka dorazily tropické teploty. Podle dat Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) zaznamenalo 15. července historické rekordy téměř 100 ze zhruba 160 stanic napříč Českou republikou, které teploty sledují více než 30 let. Na extrémní teploty Češi podle dat maloobchodního prodejce DATART reagovali zvýšeným zájmem o bazény. Po pomalém nástupu sezóny ovlivněném nepřízní počasí se v červenci vrátily prodeje zpět na loňská čísla a skoro o polovinu překonaly hodnoty z roku 2021. Z celkového množství letos uskutečněných prodejů bazénů se jich v červenci prodalo rekordních téměř 40 %.

„Nepříznivé počasí v jarních měsících způsobilo poměrně výrazné posunutí začátku sezóny prodejů bazénů. S příchodem tropických dní však lidé hledají způsob, jak se ochladit, díky čemuž pozorujeme výrazný nárůst prodejů. Obecně můžeme říct, že popularita bazénů v naší nabídce dlouhodobě roste,“ komentuje současný stav Martin Foltýn, category manager maloobchodního prodejce DATART.

Omezení plynoucí z nedostatku vody

Důležitým aspektem, který musí zájemci o koupi bazénu stále častěji zvažovat je, zda jej budou mít čím napustit. Na polovině území České republiky ČHMÚ v současné době i navzdory vydatným srážkám ve druhé polovině července registruje mírné až silné půdní sucho. Spolu s ním eviduje na území České republiky silně podnormální hladinu podzemní vody. Kvůli hrozícímu nedostatku vody proto v letních měsících některá města a obce přistupují k tvrdým opatřením a omezují využívání pitné vody k potřebám napouštění bazénů či zalévání.

„Nedostatek vody spolu s růstem cen energií způsobil, že je pro lidi víc než kdy dříve důležité bazény provozovat co nejúsporněji. To pozorujeme i na prodejích, kdy se Češi nebojí zainvestovat do dražších, ale také kvalitnějších a úspornějších produktů,“ vysvětluje Foltýn. Z dat maloobchodního prodejce DATART vyplývá, že v meziročním srovnání s loňským rokem stoupla průměrná útrata v segmentu bazénů o 42 %.


Šetrní k přírodě

Zásadní roli v úspoře vody a energií hraje volba vhodného řešení pro čištění vody v bazénu. O odstranění všech mechanických nečistot z vody by se měla starat filtrace. Častou chybou provozovatelů bazénů však bývá poddimenzování její kapacity.

„Pro malé dětské bazénky ještě stačí kompaktní kartušové filtrace. U bazénu s objemem větším než cca 3 m3 je však nutné sáhnout po výkonnějších pískových filtracích. Obecně platí, že by měl každý den celý objem vody v bazénu projít filtrací minimálně dvakrát. Podle kapacity bazénu si tedy musí uživatel spočítat, jak dlouho je nutné nechat filtraci běžet,“ upozorňuje odborník a zdůrazňuje, že právě zde lze na provozu bazénu výrazně ušetřit: „Rozdíl ve spotřebě často není u filtrací s násobně vyšší kapacitou nijak dramatický. Filtrace s vyšší kapacitou tak díky zkrácení doby potřebné pro vyčištění ve finále spotřebují méně energie“.

Vedle filtrace by však neměli provozovatelé bazénů zapomínat ani na bazénovou chemii. Bez ní by se voda v bazénu i navzdory sebelepší filtraci rychle zkazila. „Každému doporučuji pravidelně sledovat barvu vody, v ideálním případě i měřit její PH, a pravidelně doplňovat desinfekci na bázi chloru, případně využít nechlorovou chemii na bázi polymerů. Kvalitě vody také pomůže, když se uživatel před použitím bazénu osprchuje, aby do vody dostával co nejméně nečistot. Pokud se o vodu lidé starají, bez problému vydrží po celou sezonu,“ doporučuje odborník.

Nafukovací bazény na ústupu

V současné době se podle maloobchodního prodejce DATART těší největší popularitě bazény s mobilní konstrukcí, jejichž předností je jednoduchá instalace. Dříve velmi oblíbené bazény s gumovým límcem však rychle nahrazují modely s trubkovou konstrukcí, které nabízí větší strukturální stabilitu a variabilitu z hlediska tvaru bazénu. „V posledních přibližně osmi letech zájem o bazény s trubkovou konstrukcí výrazně roste. V současné době tvoří zhruba dvě třetiny našich prodejů mobilních bazénů, zbytek připadá na klasické nafukovací,“ komentuje manager.

Výraznou nevýhodou mobilních bazénů však je, že se musí na zimu složit a na jaře znovu napouštět. „Z toho důvodu bych všem zájemcům doporučil spíše bazény s ocelovou konstrukcí umožňující částečné nebo i úplné zakopání do země. Díky tomu mohou venku zůstat po celý rok,“ doplňuje Foltýn.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Bazeny, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bazeny