AK ČR (akcr.cz)
Zemědělství  |  07.03.2024 23:00:00

Tisíce zemědělců protestovaly proti vládě, která neřeší jejich problémy. Farmáři obsadili Prahu stovkami traktorů

InfoZprávyAgrární komora ČRTiskové zprávy vloženo: 07. 03. 2024


Tisková zpráva 7. 3. 2024 – Tři až čtyři tisíce zemědělců vrazily mezi dnešní šestou a sedmou hodinou ráno do Prahy i s těžkou technikou. Kolem tisíce traktorů a dalších zemědělských strojů zablokovalo příjezdové cesty do hlavního města ze všech stran. Protestními jízdami upozornili čeští agrárníci na problémy, které vláda dlouhodobě neřeší. Ke společné protestní akci je bez ohledu na velikost podniku, výrobní zaměření nebo členství v nějaké organizaci vyzvaly Agrární komora České republiky a Zemědělský svaz České republiky, dále Společnost mladých agrárníků ČR, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů, Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků či Asociace soukromého zemědělství Olomouckého kraje. Jejich zástupci následně předali během demonstrace před Strakovou akademií ministrovi zemědělství Markovi Výbornému společné prohlášení se seznamem priorit.

Zemědělcům došla trpělivost po nekonečných vyjednáváních, a hlavně bez zásadního posunu v našich prioritách. Naši chovatelé a pěstitelé přestávají věřit, že jim vláda v jejich zoufalé situaci skutečně chce pomoci. Protestními jízdami i tisícovou demonstrací před Strakovou akademií upozornili vládu takto hlasitě na své problémy, protože měli pocit, že je předtím nikdo z ministrů neslyšel nebo přinejmenším neposlouchal. Ministrovi zemědělství Markovi Výbornému nelze upřít osobní snahu posunout se v jednání správným směrem, bohužel to pětikoalice viděla jinak. Slova některých politiků z posledních dnů navíc zemědělce jen utvrdila v tom, že není na co čekat a musí se ozvat,“ říká prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.

Mezi protestujícími zaznívala hesla jako Vládo, přestaňte s námi „vorat“, Zastavme likvidaci českého zemědělství nebo Cena naší pšenice = konec české vesnice. Vyvěsili si je na traktory ozdobené též českými vlajkami a další těžkou techniku, se kterou vyjeli do Prahy protestovat proti vládě. Nejvíce jich dorazilo z Vysočiny, Plzeňského kraje nebo Středočeského kraje, který je Praze nejblíž. Jejich zemědělské stroje obklopily Prahu z jihu, severu i západu. Následně se zemědělci shromáždili na Letné, odkud kolem sedmé ráno vyrazili na okružní jízdu po trase Letenská pláň – Milady Horákové – Veletržní - Bubenská – nábř. kpt. Jaroše - nábř. Edvarda Beneše – Klárov – Chotkova – Badeniho – Milady Horákové a znovu na Letnou. Postupně přijížděli v traktorech zemědělci z dalších a dalších vzdálenějších krajů a připojovali se k okružní jízdě trvající až téměř do poledne.

Na protestní jízdy navázala chvilku po dvanácté hodině masivní demonstrace před sídlem Úřadu vlády České republiky ve Strakově akademii, které se zúčastnilo přes tisíc lidí, kteří přijeli do Prahy ve speciálně vypravených autobusech či vlastní dopravou. Protestující přišli premiérovi Petrovi Fialovi, ministrovi zemědělství Markovi Výbornému i dalším zástupcům vlády dát jasně najevo, že nesouhlasí s jejich zemědělskou politikou. Na pódiu vystoupili prezident Agrární komory ČR Jan Doležal, předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha, místopředseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů Jiří Michalisko, prezident Společnosti mladých agrárníků ČR David Brož, předseda Asociace soukromého zemědělství Olomouckého kraje Václav Koutný, předseda Iniciativy zemědělských a potravinářských podniků Jiří Milek, předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík a další. Poté předali manifest se společnými prioritami vůči české vládě ministrovi zemědělství Výbornému, který přišel mezi demonstranty.

„Chtěl bych poděkovat všem pěstitelům, chovatelům i potravinářům a zástupcům dalších oborů souvisejících s výrobou kvalitních potravin, kteří vyslyšeli naši výzvu ke sjednocení a přijeli do Prahy podpořit naše priority a zasloužili se o poklidný průběh protestních akcí. Byla to skutečně akce zemědělců za zemědělce a až na drobné excesy několika nezemědělců dopadala dobře. Velké poděkování patří také obyvatelům Prahy za trpělivost, protože naším cílem nebylo znepříjemňovat jim život, ale především upozornit na špatnou situaci tuzemského agrárního sektoru. Pevně věřím že teď nás budou politici poslouchat pozorněji a jednání budou nadále pokračovat, respektive jednání povedou už konečně k praktickým krokům na podporu českého zemědělství,“ dodává prezident Agrární komory ČR Doležal.

Agrární komora ČR, Zemědělský svaz ČR a další nevládní organizace, zastupující většinu zemědělců v Česku, jsou připraveny i nadále ke spolupráci se zástupci vlády a zprostředkování pohledu ze zemědělské praxe. Pokud nedojde během jednání k posunu, který by pro zemědělce představoval skutečnou pomoc, není možné zaručit, že se protesty nebudu opakovat.

Co chtějí protestující zemědělci?

  1. Splnění slibu vlády z 8. 6. 2022 na spuštění programu na podporu zaměstnanosti na venkově formou slevy na sociálním pojištění.
  2. Splnění slibu vlády z 8. 6. 2022 na navrácení národních dotací na úroveň roku 2022 ve výši 5 miliard korun.
  3. Snížení daně z nemovitých věcí na zemědělskou půdu na úroveň roku 2023 nebo nezdaňování evropských dotací, což pomůže snížit náklady v době propadajících se cen.
  4. Aktivní řešení přebytku základních zemědělských komodit na evropském trhu, a to omezením dovozů ze třetích zemích, podporou exportu z Evropské unie a větší spotřebou v rámci obnovitelných zdrojů energie.
  5. Plné kofinancování, stejně jako v ostatních zemích Evropské unie, záchranného balíčku na rok 2024, který připravuje Evropská komise a jeho vyplacení co nejrychleji všem zemědělcům na hektar obilovin.

Proč zemědělci považují přístup české vlády za zklamání?

Kontakt pro média:
Agrární komora České republiky
tisková mluvčí Barbora Pánková
tiskove@akcr.cz, pankova@akcr.cz
tel.: 721 306 431

Agrární komora České republiky
Sdružuje většinu podnikatelů v zemědělství, lesnictví a potravinářství. Prosazuje a obhajuje oprávněné zájmy svých členů už třicet let. Její členové produkují přes 80 procent veškerých komodit a obhospodařují více než 1,4 milionu hektarů zemědělské půdy. AK ČR má téměř tři tisíce členů, což zahrnuje kolem tisíce soukromě hospodařících rolníků, a zbytek tvoří zemědělské organizace. V tomto počtu nejsou zahrnuti členové 32 profesních svazů, sdružení a unií, v nichž se příslušnost podnikatelů překrývá a které rovněž sdružuje AK ČR.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688