Z regionů  |  18.02.2024 07:31:00

Wiadomości w języku polskim Już tylko kilka miesięcy i opuszczą mury swojej szkoły. Uczniowie dziewiątych klas w całym kraju właśnie decydują o swojej przyszłości. (video)

Wiadomości w języku polskim 🇵🇱🇨🇿 Już tylko kilka miesięcy i opuszczą mury swojej szkoły. Uczniowie dziewiątych klas w całym kraju właśnie decydują o swojej przyszłości. Przed decyzją o wyborze dalszego kierunku kształcenia stoi również niespełna 200 młodych ludzi kształcących się w szkołach podstawowych z polskim językiem nauczania w Republice Czeskiej.

🇨🇿 Už jen pár měsíců a rozloučí se nadobro se svou školou. Žáci devátých tříd v celé zemi se právě rozhodují o své budoucnosti. Před rozhodnutím, kde se budou dál vzdělávat, stojí také na 200 deváťáků ze základních škol s polským vyučovacím jazykem v České republice.

🇵🇱 “40 i 40“ - to tytuł wystawy, którą obecnie oglądać można w galerii Teatru Cieszyńskiego. Swoje fotografie prezentują na niej Władysław Kubień i Norbert Dąbkowski. Obaj zaolziańscy fotograficy współpracują i mają za sobą już jedną wspólną wystawę. Teraz, po dziesięciu latach, postanowili do niej nawiązać.

🇨🇿 „40 a 40“ je název výstavy, která je nově ke zhlédnutí v galérii Těšínského divadla. Své fotografie zde prezentují Władysław Kubień a Norbert Dąbkowski. Oba fotografové z Těšínska už delší dobu spolupracují a také už společně vystavovali. Teď, po deseti letech, se rozhodli na tuto zkušenost navázat.

🇵🇱 Sezon karnawałowy dobiegł końca. Pracowity był nie tylko dla organizatorów bali, ale także dla wypożyczalni kostiumów. Jedyna w regionie, która działa pod skrzydłami polskiej organizacji, to wypożyczalnia w Suchej Górnej. O ponad 3 tys.kostiumów i strojów ludowych troszczą się tu członkowie Miejscowego Koła Polskiego Związku Kulturalno-Oświatowego.

🇨🇿 Plesová sezóna právě skončila. Hodně práce znamenala nejen pro pořadatele nejrůznějších plesů, ale také pro půjčovny kostýmů. Jedinou v regionu, která působí v rámci polské organizace, je půjčovna v Horní Suché. O více než 3 tisíce kostýmů a lidových krojů se zde starají členové místní skupiny Polského kulturně-osvětového svazu.

Zpravodajství v polském jazyce

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec