chmi.cz (ČHMÚ)
19.10.2023 13:02:00

Maximum výšky sněhové pokrývky v říjnu - Zhruba před týdnem jsme zaznamenali první sněžení nadcházející zimní sezony, kdy se na horách přechodně vytvořila i několikacentimetrová sněhová pokrývka.

❄️ Maximum výšky sněhové pokrývky v říjnu ❄️

🗻 Zhruba před týdnem jsme zaznamenali první sněžení nadcházející zimní sezony, kdy se na horách přechodně vytvořila i několikacentimetrová sněhová pokrývka.

❓ Přemýšleli jste někdy nad tím, jak vysoká sněhová pokrývka může v říjnu v našich klimatických podmínkách být?

❄️ Nejvyšší sněhovou pokrývku na našich stanicích zaznamenala Lysá hora, a to 18. 10. 2009, kdy bylo naměřeno 103 cm (viz mapka).

🌨 Významné sněhové srážky, které mnohde zapříčinily na poměry října nebývalou sněhovou kalamitu, jsme tehdy zaznamenali v období 12. – 15. 10. 2009.

🍁 Velké problémy nejen v energetice způsobily stále ještě olistěné stromy, které se vlivem spadu těžkého mokrého sněhu lámaly.

⛄️14. října 2009 byla navíc naměřena nejvyšší říjnová výška nového sněhu za den - 65 cm rovněž na Lysé hoře v Beskydech.

🏔 Ještě více sněhu než Lysá hora dne 18. 10. 2009 naměřila v říjnu polská meteorologická stanice na Sněžce a to v poslední dekádě října 1890 (až 120 cm) a rovněž v posledních dnech října 1974 (až 110 cm).



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty