Jitka Vondroušková
(Kurzy.cz)
08.09.2023 09:34:56

Copernicus: Léto 2023: nejteplejší v historii měření

Služba Copernicus Climate Change Service (C3S), kterou jménem Evropské komise realizuje Evropské středisko pro střednědobé předpovědi počasí za finanční podpory EU, pravidelně vydává měsíční klimatické bulletiny, v nichž informuje o pozorovaných změnách globální teploty vzduchu při povrchu , pokrytí moří ledem a hydrologických proměnných . Tento měsíc jsou do této tiskové zprávy zahrnuty také hlavní informace o boreálním létě 2023 a teplotě mořské hladiny. Všechna uváděná zjištění jsou založena na počítačových analýzách využívajících miliardy měření ze satelitů, lodí, letadel a meteorologických stanic po celém světě.

Globální průměrné přízemní teploty vzduchu pro 30 nejteplejších boreálních let (červen-červenec-srpen) v záznamu dat ERA5, seřazené od nejnižší po nejvyšší teplotu – Data: ERA5. Kredit: C3S/ECMWF.

Hlavní sdělení sezóny červen-červenec-srpen 2023:

  • Období červen-červenec-srpen (JJA) bylo v roce 2023 celosvětově nejteplejší v historii měření, s průměrnou teplotou 16,77 °C, což je o 0,66 °C více než průměr.
  • Průměrná evropská teplota byla v létě 19,63 °C, což je o 0,83 °C nad průměrem a jde o páté nejteplejší teploty v letním období.
  • V období JJA 2023 došlo k rekordně vysokým anomáliím teploty povrchu moře (SST) v severním Atlantiku a v globálním oceánu.
  • V období JJA 2023 došlo k mořským vedrům v několika oblastech Evropy, včetně Irska a Spojeného království v červnu a Středomoří v červenci a srpnu.
  • V JJA 2023 byly nadprůměrné srážky zaznamenány na většině území západní Evropy a v Turecku, kde byly překonány místní srážkové rekordy, což v některých případech vedlo k záplavám. To rovněž nastalo v západní a severovýchodní části Severní Ameriky, v některých částech Asie, Chile a Brazílii a v severozápadní Austrálii.

· Naproti tomu na Islandu, v alpském oblouku, v severní Skandinávii, ve střední Evropě, ve velké části Asie, v Kanadě, na jihu Severní Ameriky a na většině území Jižní Ameriky panovaly nadprůměrně suché podmínky. V některých regionech vedly tyto suché podmínky k významným požárům.

Srpen 2023 – Přízemní teplota vzduchu:


  • Globálně zprůměrované anomálie přízemní teploty vzduchu ve vztahu k období 1991-2020 pro každý srpen v letech 1940-2023. Data: ERA5. Kredit: C3S/ECMWF.
  • Srpen 2023 byl celosvětově nejteplejším srpnem v historii měření a teplejší než všechny ostatní měsíce s výjimkou července 2023.
  • Globální průměrná přízemní teplota vzduchu 16,82 °C v srpnu 2023 byla o 0,71 °C vyšší než průměrná srpnová teplota v letech 1991-2020 a o 0,31 °C vyšší než předchozí nejteplejší srpen v roce 2016.
  • Odhaduje se, že tento měsíc byl asi o 1,5 °C teplejší než předindustriální průměr v letech 1850-1900.
  • Vlny veder se vyskytly v mnoha oblastech severní polokoule, včetně jižní Evropy, jižních Spojených států a Japonska.
  • Výrazně nadprůměrné teploty se vyskytly v Austrálii, v několika jihoamerických zemích a na velké části Antarktidy.
  • Teploty mořského vzduchu byly v několika dalších regionech výrazně nadprůměrné.
  • Globální teplotní anomálie za prvních 8 měsíců roku 2023 (leden-srpen) je druhá nejteplejší v historii měření, jen o 0,01 °C nižší než v roce 2016, který je v současnosti nejteplejším rokem v historii.

Podle Samanthy Burgessové, zástupkyně ředitele služby Copernicus Climate Change Service (C3S): "Globální teplotní rekordy padají i v roce 2023, přičemž nejteplejší srpen navázal na nejteplejší červen a červenec, což vedlo k nejteplejšímu boreálnímu létu v našem datovém záznamu od roku 1940. Rok 2023 je v současné době na druhém místě v žebříčku nejteplejších let se ztrátou pouhých 0,01 ºC za rokem 2016, přičemž do konce roku zbývají ještě čtyři měsíce. Mezitím globální oceán zaznamenal v srpnu jak nejteplejší denní povrchovou teplotu v historii měření, tak je to nejteplejší měsíc v historii měření. Vědecké důkazy jsou zdrcující – dokud nepřestaneme vypouštět skleníkové plyny, budeme i nadále svědky dalších klimatických rekordů a intenzivnějších a častějších extrémních projevů počasí, které budou mít dopad na společnost a ekosystémy."

Srpen 2023 – Hlavní sdělení o teplotě povrchu moře

Průměrná denní globální teplota povrchu moře (°C) v oblasti 60° j. š. - 60° s. š. vynesená jako časová řada pro každý rok od 1. ledna 1979 do 31. srpna 2023. Roky 2023 a 2016 jsou znázorněny tlustými čarami vystínovanými světle červenou, resp. tmavě červenou barvou. Ostatní roky jsou znázorněny tenkými čarami a vystínovány podle dekády, od modré ( 70 ./80. léta 20. století) po cihlově červenou (2020). Data: ERA5. Kredit: C3S/ECMWF.

  • Po dlouhém období neobvykle vysokých teplot od dubna 2023 pokračoval v srpnu celosvětový nárůst průměrné teploty mořské hladiny.
  • Každý den od 31. července do 31. srpna 2023 překonala průměrná globální teplota povrchu moře předchozí rekord z března 2016.
  • V srpnu jako celku byla zaznamenána nejvyšší průměrná měsíční teplota povrchu moře ve všech měsících, a to 20,98 °C, a byla výrazně nadprůměrná pro srpen s anomálií 0, 55 °C .
  • Teplota povrchu severního Atlantiku překonala 5. srpna předchozí denní rekord 24,81 °C ze září 2022 a od té doby se téměř každý den držela nad touto hodnotou, přičemž 31. srpna dosáhla nového rekordu 25,19 °C.
  • V severním Atlantiku západně od Pyrenejského poloostrova se rozvinula mořská vlna veder, která se však na většině území Středomoří zmírnila.
  • Nad rovníkovou částí východního Pacifiku se nadále rozvíjely podmínky El Nino.

Srpen 2023 Hlavní sdělení o mořském ledu:

  • Rozloha mořského ledu v Antarktidě zůstala na rekordně nízké úrovni pro toto roční období s měsíční hodnotou 12 % pod průměrem, což je zdaleka největší záporná anomálie pro srpen od začátku satelitních pozorování.
  • Koncentrace mořského ledu byly nejvíce podprůměrné v severní části Rossova moře a v sektorech jižního Atlantiku a Indického oceánu, zatímco v sektoru Bellingshausen-Amundsenova moře převažovaly nadprůměrné koncentrace.
  • Rozsah mořského ledu v Arktidě byl ještě více pod průměrem než v červenci, a to o 10 % pod průměrem, ale výrazně nad rekordním minimem ze srpna 2012.
  • Zatímco na většině území středního Severního ledového oceánu byla koncentrace mořského ledu podprůměrná, severně od Karského moře a moře Laptěvů přetrvával úsek s nadprůměrnou koncentrací.

Srpen 2023 – Hlavní sdělení o hydrologických proměnných:

  • V srpnu 2023 byly ve velké části střední Evropy a Skandinávie nadprůměrně vlhké podmínky, často s vydatnými srážkami, které vedly k záplavám. Nadprůměrně vlhký měsíc byl také v podélném pásmu ve východní Evropě.
  • Na Pyrenejském poloostrově, v jižní Francii, na Islandu a ve většině východní Evropy včetně jižního Balkánu bylo nadprůměrně sucho a ve Francii, Řecku, Itálii a Portugalsku se vyskytly lesní požáry.
  • Na severovýchodě a západě Severní Ameriky bylo nadprůměrně mokro, hurikán Hilary zasáhl Kalifornii a západní Mexiko a vyvolal záplavy. Nadprůměrně vlhký srpen byl také v rozsáhlých oblastech Asie, kde srážky způsobily sesuvy půdy v Tádžikistánu a v některých částech Chile a Brazílie .
  • K nadprůměrně suchým oblastem patřil jih USA a severní Mexiko, dva šířkové pásy napříč Asií a velká část Jižní Ameriky.
Zdroj: Copernicus.eu
     

Jitka Vondroušková

Víceleté zkušenosti má Jitka Vondroušková z letectví a cestovního ruchu, turismu i administrativy ve státní správě a soukromém obchodním sektoru.

Autorství a editace pro Kurzy.cz a Bydlet.cz od února 2022. Zájmy cestování, zvířata, příroda a životní prostředí, četba a hudba.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty