chmi.cz (ČHMÚ)
03.09.2023 08:00:02

Období prázdnin a letních dovolených se chýlí ke konci. Jak vidí známý klimatolog Radim Tolasz současnost a budoucnost cestovního ruchu vzhledem ke změnám klimatu?

💡 Jak vidí známý klimatolog Radim Tolasz současnost a budoucnost cestovního ruchu vzhledem ke změnám klimatu? Začínají Češi při plánech na dovolenou počítat i např. s vlnami veder? Upřednostňují turisté „ekologičtější“ způsoby dopravy do cílových destinací? Tyto i další zajímavé otázky má pro našeho odborníka redaktor Matěj Nejedlý z iDnes.

👨‍🔬 „Vlny veder a problémy se šířením lesních požárů přímo souvisí s vyšší teplotou a jsou tedy častější. Změny v dovolenkových preferencích pozorovat jistě můžeme, ale měnící se klima je určitě jen jeden z důvodů (dalšími je např. ekonomická a dopravní dostupnost, politické a sociální změny v různých destinacích apod.). Vyšší teploty a například i déletrvající horké vlny začínají přesvědčovat i české turisty jezdit na jih mimo hlavní letní sezónu, nebo míří častěji na sever (v letošním roce je podle odhadů vyšší podíl českých turistů v Polsku a to nejen u Baltu). Změna způsobu dopravy s odkazem na uhlíkovou stopu u nás není nijak masová, na cesty za vzdálenou exotikou nám ze střední Evropy nic jiného než letadlo asi nezbývá. A tlak různých aktivistů, abychom přestali cestovat, se u nás nesetkává s velkou podporou.

💡 Podepisuje se naopak cestovní ruch na klimatu?

👨‍🔬 Vliv cestovního ruchu na emise GHG je nejpatrnější ve zvýšené dopravě a podle některých studií i ve zvýšené spotřebě některých komodit v hotelech oproti vlastnímu bydlení (např. větší spotřeba vody nebo nutnost využívání klimatizace v jižních destinacích apod.). Cestovní ruch však nepřináší jen tato negativa, ale i různá pozitiva. Mám na mysli např. pracovní místa v dopravě a v destinacích, vyšší hrubý domácí produkt v zemích, které jsou v porovnání s tzv. bohatým severem hodně chudé apod. A cestování přináší pozitiva i samotným cestovatelům, kteří si rozšiřují obzory, vzdělávají se a vrací se odpočatí do pracovního procesu. Je tedy nutné při počítání uhlíkové stopy spojené s cestovním ruchem, počítat celý komplex různých výhod a nevýhod.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty