Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
07.08.2023 17:34:32

Počasí: Pozvolné oteplování. Do víkendu bude nad 25 °C

Studený vpád do střední Evropy je mimořádný. Teplota spadla až na 15 °C v odpoledních hodinách. Trvalé nebo občasné srážky se objevily na celém území. Někde spadlo hodně přes 50 mm vody. Povodňová situace naštěstí nevznikla. V Rakousku a hlavně Slovinsku bohužel dopadli hůř. Silný vítr, který trápil celé Česko v pondělí, srazil pocitovou teplotu až pod 10 °C. Trošku nečekaný střed léta. Naštěstí tohle studené počasí pomalu odezní. Pomalu, protože teplota začne den za dnem stoupat asi jen o 2 až 3 °C. Oteplování to bude pozvolné, ale vytrvalé (kromě středy), a do víkendu budeme opět nad letní pětadvacítkou.

Kolem víkendu by se také mohly po delší pauze objevit první třicítky, ale počkáme na aktualizaci. Jelikož už bude skoro polovina srpna, noci jsou delší, a bude to po tomto studeném vpádu hodně poznat na ranních teplotách. V údolích bude jen kolem 7 °C. Ke konci týdne se noční teploty jen mírně zvednou. Oblačnosti a srážek bude po deštivém víkendu a pondělí ubývat. Akorát ve středu přejde Česko zřejmě od severozápadu další fronta se srážkami, která bude na postupu republikou směrem k jihovýchodu slábnout. Právě proto se ve středu vzestup teplot na jeden den zastaví. Nyní začnou růst více houby na celém území. 


Předpověď počasí na další dny 

V úterý bude většinou oblačno a ojediněle, na severu a severovýchodě místy déšť nebo přeháňky. Teploty 16 až 20 °C.

Ve středu bude zataženo až oblačno, od severozápadu postupně s deštěm či přeháňkami. Teploty 16 až 20 °C.

Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky, ráno ojediněle mlhy. Teploty 20 až 24 °C.

Od pátku bude skoro jasno až polojasno, ráno ojediněle mlhy. V dalších dnech později od západu oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 22 až 26 °C, postupně 26 až 32 °C. 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty