mzv.cz (MZv ČR)
04.08.2023 16:56:00

Varování před extrémním počasím - Chorvatský Státní meteorologický ústav vydal varování před extrémními dešti a rizikem bleskových povodní.

Varování před extrémním počasím

04.08.2023 / 15:51 | Aktualizováno: 04.08.2023 / 16:56

Chorvatský Státní meteorologický ústav vydal varování před extrémními dešti a rizikem bleskových povodní. Nejvyšší stupeň varování (červený) platí v současné chvíli pro oblasti Rijeky a Gospiće. Druhý nejvyšší stupeň varování (oranžový) platí v tuto chvíli pro oblasti Záhřebu, Karlovce, západní Istrie, Kvarneru a Splitu. Na zbytku území platí výstraha před potencionálně nebezpečným počasím. Vyšší stupně upozornění se nicméně mohou brzy rozšířit i na ostatní části Chorvatska.

 

 

K pátečnímu odpoledni (16:00 hod.) jsou na území Chorvatska hlášeny povodně v oblasti Rijeky a Opatije. Pro páteční noc a sobotu varuje chorvatský hydrometeorologický ústav před silnými dešti a možnými záplavami zejména v oblasti Rijeky a Gospiće. Chorvatské zdroje však varují před možnými záplavami v okolí většiny chorvatských řek, kde se očekává zvýšení hladiny v důsledku příchodu povodňové vlny ze Slovinska.

Ředitelství civilní obrany Chorvatska vydalo následující upozornění (neoficiální překlad):

Občané v záplavových oblastech jsou vyzýváni, aby byli obzvláště opatrní, nevycházeli na silnice, pokud nemusí, sledovali zprávy a doporučení příslušných orgánů a včas přijali nezbytná bezpečnostní opatření. Vzhledem k ohlášenému špatnému počasí a silným dešťům, které podle předpovědí DHMZ zasáhnou většinu území Chorvatské republiky od 4. do 6. srpna, byly všechny operační síly a účastníci systému civilní obrany uvedeni do vysoké pohotovosti. V krajských centrech 112 se očekává velký počet hovorů od občanů, proto apelujeme na volání na číslo 112 pouze v mimořádných situacích, abychom nejprve poskytli pomoc těm, kteří jsou nejzranitelnější, vzhledem k tomu, že primárním úkolem je především záchrana lidských životů a teprve poté majetku.

Za účelem snížení rizika povodní přijímá ředitelství civilní obrany po dohodě s vedoucími místních a regionálních samosprávných jednotek, velitelstvím civilní ochrany, záchrannými službami a operačními silami veškerá nezbytná preventivní opatření k ochraně občanů a majetku a včas reaguje v případě rozvodnění řek nebo povodní ve vysoce rizikových oblastech. Podle hydrologické zprávy DHMZ hojné nahromaděné srážky, které se stále očekávají v oblasti sousedních států proti proudu (Slovinsko a Rakousko), způsobují další významné zvýšení hladiny řek Mura, Dráva a Sáva. Tyto řeky by mohly dosáhnout extrémně vysokých vodních stavů a průtoků během dneška a zítřka.

Podle varování Hlavního protipovodňového centra a hydrologických předpovědí výšky hladiny řeky Sávy bude odpoledne aktivován kanál Sáva-Odra. Probíhají přípravy na uzavření železničních přejezdů. Také předpověď silných srážek během dne na severním Jadranu, Gorském kotaru, Lice, středním a severozápadním Chorvatsku a pozdě odpoledne a v noci na středním a jižním Jadranu může způsobit bleskové povodně a městské záplavy.

Aktuální varování chorvatského Státního meteorologického ústavu naleznete zde.

Aktuální informace Chorvatského autoklubu, který průběžně sleduje situaci na silnicích naleznete zde.

Aktuální informace chorvatského Ředitelství civilní obrany naleznete zde.

Doporučujeme našim občanům, aby sledovali aktuální situaci a byli obezřetní. V případě cesty zpět do České republiky doporučujeme sledovat aktuální situaci i v okolních státech (zejména Slovinsko a Rakousko), včetně informací uvedených na stránkách našich zastupitelských úřadů v Lublani a Vídni.

Velvyslanectví České republiky v Lublani (mzv.cz)

Velvyslanectví České republiky v Rakousku (mzv.cz)

Všem našim občanům velmi doporučujeme registraci do systému DROZD, kterým budeme informovat o případných komplikacích či mimořádných událostech.

DROZD | Drozd - Dobrovolná registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí (mzv.cz)

Aktuality lze také sledovat na facebookovém profilu ZÚ Záhřeb.





Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty