chmi.cz (ČHMÚ)
22.06.2023 11:34:00

Dnes večer nás možná čeká konvektivní situace tohoto roku. Mohou se vyskytnout extrémně silné bouřky v západních, severozápadních a postupně i severních oblastech Čech

Dnes večer nás možná čeká konvektivní situace tohoto roku❗️

 

Více:
Aktualizace výstrahy ČHMÚ - Zvyšujeme stupeň nebezpečí na bouřky v části Čech na extrémní
Počasí: Informace k přicházející bouřkové situaci

👉V podvečer, večer a v první polovině noci se v západních, severozápadních a postupně i severních oblastech Čech mohou vyskytnout extrémně silné 🌩

👉Budou mít k dispozici mnoho dostupné energie, výrazný střih větru pak bude organizovat vznik supercel a posléze i konvektivního systému s potenciálem rozsáhlých škod.

💨Hlavním rizikem budou velmi silné nárazy větru i přes 100 km/h, velké kroupy i kolem 5 cm 🫧 - zejména pak v případných izolovanějších silných buňkách – supercelách, a intenzivní přívalové srážky

🌩S ohledem na některé zvýšené parametry (silné stáčení větru v nižších hladinách a nízkohladinový střih) nemůžeme i vznik tornáda – zejména v případě izolovanějších silných bouřkových buněk (supercel) zpočátku večera. Nutno ale zmínit, že šance je i tak malá.

Vývoj situace

👉První intenzivní bouřky by se měly tvořit v alpské oblasti na JZ Německa kvečeru a večer a postupovat rychle nad Z a SZ oblasti Čech. Zde se mohou zpočátku objevit ještě i izolovanější intenzivní bouřky – supercely, ve kterých je zejména největší riziko velkých krup, nebo v krajním případě i tornáda. Bouře ale budou mít tendenci se poměrně rychle slévat do většího lineárního komplexu, který by měl postupovat během noci až do severních/východních Čech - patrně v podobě tzv. bow echa (typická radarová signatura ve tvaru prohnutého luku)

❗️Na jeho čele čekejte intenzivní a rozsáhlé nárazy větru i přes 100 km/h. S ohledem na to, že v této oblasti dlouho nefoukalo, může být impakt opravdu výrazný. Riziko velkých krup bude i nadále. Pravděpodobnost případného tornáda se bude naopak snižovat.

⚡️Intenzivnější bouře by se měly dostat i dále na východ území, ale je otázka, zda nebude docházet k částečnému slábnutí a jakým způsobem bude systém propagovat na SV a V a ovlivní Moravu a Slezsko.

Nejistoty

Částečně nejistá je v tuto chvíli přesná lokalizace vzniku bouří a jejich přesný postup a načasování. Nevylučujeme, že se první izolované bouře mohou objevit už během pozdního odpoledne v oblasti Šumavy a Krušných hor. Na ně budeme případně operativně reagovat výstrahou na pozorovaný jev.

Zároveň se většina intenzivních bouří může vyskytnout i těsně za hranicemi v Bavorsku, ale šance pro tento scénář je spíše malá.

Doporučení

Důrazně doporučujeme sledovat obyvatelům západní a severozápadní poloviny Čech v podvečerních a večerních hodinách aktuální radarová data. Situaci budeme samozřejmě sledovat a informovat na sociálních sítích.

Obr: Průběh situace večer a během noci jak to aktuálně vidí model ICON. Přesný průběh – časový i lokalizace – není zcela jasná ani teď. Neznamená to také, že se extrémně silné bouře objeví v celé oblasti výstrahy!


 


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty