chmi.cz (ČHMÚ)
22.06.2023 11:17:00

Aktualizace výstrahy ČHMÚ - Zvyšujeme stupeň nebezpečí na bouřky v části Čech na extrémní, na většině území Moravy a ve Slezsku na vysoký a měníme její časovou platnost.

Zvyšujeme stupeň nebezpečí na bouřky v části Čech na extrémní, na většině území Moravy a ve Slezsku na vysoký a měníme její časovou platnost. Výstraha před teplotami zůstává beze změny.

 

Dnes v podvečer, večer a v části noci na pátek (23. 6.) se přibližně v západní polovině Čech mohou vyskytnout extrémně silné bouřky. 📌 Hlavním rizikem budou velmi silné nárazy větru i kolem 110 km/h, velké kroupy i kolem 5 cm, zejména v izolovanějších silných buňkách nebo supercelách, a intenzivní krátkodobé přívalové srážky (i kolem 50 mm).⚠️Večer nelze vyloučit zejména v Plzeňském a Karlovarském kraji vznik tornáda.

Na zbytku území (s výjimkou jihovýchodní Moravy) se mohou vyskytnout v noci na pátek velmi silné bouřky s doprovodnými nebezpečnými jevy ve formě nárazů větru kolem 90 km/h, kroupami kolem 2 cm a krátkodobými intenzivními srážkami (i kolem 40 mm).

Na jihovýchodní Moravě se očekávají bouřkové projevy nejmírnější, ojediněle se zde mohou vyskytnout silné bouřky s nárazy větru až 80 km/h, menšími kroupami a krátkodobými intenzivními srážkami (i kolem 30 mm).

 

🌡️Ve vrcholícím přílivu velmi teplého vzduchu od jihu budou dnes v nižších a středních polohách většiny území Čech a Moravy odpolední teploty vystupovat na 29 až 33 °C.
👉Sledujte během dne aktualizace v médiích, aktuální výstrahy jsou dostupné na výstražném webu ČHMÚ a situaci s námi můžete průběžně sledovat i 📌 na sociálních sítích.

Více: Dnes večer nás možná čeká konvektivní situace tohoto roku. Mohou se vyskytnout extrémně silné bouřky v západních, severozápadních a postupně i severních oblastech Čech 



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty