Tisková zpráva (Tisková zpráva)
07.06.2023 15:03:34

Copernicus: Teplota nad všemi oceány (bez ledu) byla v květnu 2023 nejvyšší v historii měření


Služba Copernicus Climate Change Service (C3S), kterou jménem Evropské komise realizuje Evropské středisko pro střednědobé předpovědi počasí za finanční podpory EU, pravidelně vydává měsíční klimatické bulletiny, v nichž informuje o pozorovaných změnách globální teploty vzduchu při povrchu, pokrytí moří ledem a hydrologických proměnných. Všechna uváděná zjištění jsou založena na počítačových analýzách využívajících miliardy měření ze satelitů, lodí, letadel a meteorologických stanic po celém světě.

 

Květen 2023 – hlavní sdělení k teplotám:

  • Tento měsíc byl celosvětově druhým nejteplejším květnem v historii měření a byl o méně než 0,1 °C chladnější než nejteplejší zaznamenaný květen.
  • Průměrná teplota povrchu moře a teplota mořského vzduchu ve všech mořích bez ledu byla v květnu nejvyšší v historii měření.
  • Průměrné teploty se na většině území Evropy blížily normálu.
  • V některých částech Kanady, Afriky a jihovýchodní Asie bylo výrazně tepleji, než je obvyklé.
  • Nad Austrálií a od severozápadní Indie po jižní Sibiř bylo výrazně chladněji než obvykle.
  • Nad tropickým východním Pacifikem se nadále objevoval signál El Nino.

Podle Samanthy Burgessové, zástupkyně ředitele C3S, "byl květen 2023 celosvětově druhým nejteplejším v historii měření, protože v rovníkovém Pacifiku se stále objevuje signál El Nino. Teploty nad oceánem již dosahují rekordních hodnot a naše údaje ukazují, že průměrná teplota nad všemi moři bez ledu byla v květnu 2023 vyšší než v kterémkoli jiném květnu."

 

Květen 2023 – hlavní sdělení k vodě:

  • Nadprůměrně vlhké podmínky panovaly na jihovýchodě USA, v oblastech východní Asie, severozápadní Austrálie a Tanzanie. V květnu 2023 bylo nadprůměrně vlhko na většině území jižní Evropy a na západě Islandu; vydatné srážky vedly k záplavám v Itálii a na západním Balkáně.
  • Nadprůměrně suché podmínky byly zaznamenány na většině Pyrenejského poloostrova, v Dánsku, Pobaltí, jižní Skandinávii a ve velké části západního Ruska.
  • Mimo Evropu bylo v květnu 2023 nadprůměrně sucho v rozsáhlých oblastech Severní Ameriky, ve středním Rusku, ve východní a jihovýchodní Asii, na Africkém rohu, na většině území jižní Afriky, v Austrálii a Jižní Americe.
  • Mezi nadprůměrně vlhké oblasti patřily jihovýchodní a jihozápadní část Severní Ameriky, jihovýchodní Afrika, jižní Brazílie, Pákistán a Nový Zéland.

 

Anomálie srážek, relativní vlhkosti vzduchu při povrchu, objemové vlhkosti ve svrchních 7 cm půdy a teploty vzduchu při povrchu v květnu. 2023 ve srovnání s květnem průměry za období 1991-2020. Tmavší šedé stínování označuje místa, kde půdní vlhkost není zobrazena z důvodu ledové pokrývky nebo klimaticky nízkých srážek. Zdroj dat: Zdroj dat: ERA5 Kredit: Copernicus Climate Change Service/ECMWF

 

Květen 2023 – hlavní sdělení o mořském ledu:

  • V roce 2023 dosáhl rozsah mořského ledu v Antarktidě již potřetí rekordně nízké měsíční hodnoty pro dané roční období v rámci záznamu satelitních dat, a to 17 % pod průměrem.
  • Koncentrace mořského ledu byly nejvíce podprůměrné ve Weddellově, Bellingshausenově a severním Rossově moři, zatímco v Amundsenově moři nadále převládaly nadprůměrné koncentrace.
  • Rozsah arktického mořského ledu byl velmi blízký průměru a téměř totožný s hodnotou zaznamenanou v květnu 2022.
  • Anomáliím koncentrace mořského ledu dominovaly nadprůměrné koncentrace v Grónském moři a podprůměrné koncentrace v Barentsově moři.

 

Boreální jaro 2023 - Sezónní zajímavosti:

  • Boreální jaro 2023 bylo na Pyrenejském poloostrově a ve většině východní Evropy nadprůměrně suché. Nadprůměrně vlhké podmínky panovaly na Islandu, v Irsku, na většině území Spojeného království, v Itálii a na většině území střední a jihovýchodní Evropy.
  • Mimo Evropu bylo boreální jaro nadprůměrně vlhké na západě a jihovýchodě USA, v některých oblastech Afrického rohu, na Arabském poloostrově a v oblastech střední Asie, severní Austrálie a západní části jižní Afriky. Zbytek Severní Ameriky, většina Jižní Ameriky a také velká část jižní Afriky zažily nadprůměrně suché podmínky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty