Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
13.05.2023 18:52:11

Počasí: Stále chladno a od jihovýchodu vydatný déšť

Počasí ve střední Evropě ovlivňuje jihovýchodní proudění. Sice by mohlo být teplé, když je od jihovýchodu, ale není. Navíc přináší ze Středomoří velkou vlhkost a srážky. Ty se objevují zejména v jihovýchodní polovině území. A v dalších dnech jich ještě přibude. Do Česka dorazí severní část tlakové níže, ze které jsou v oblasti Slovinska a okolních zemí očekávány vydatné srážky s rizikem slabých povodní. Vysoké srážkové úhrny jsou pro tyto oblasti typické.

V Česku spadne hlavně na jihu území až 25 mm vody, některé modely odhadují ještě více. Pršet bude hlavně od nedělního večera přes pondělí. Další vlna deště asi přijde znovu od jihovýchodu hned v úterý. Někde pršelo už v pátek a sobotu, nebo silně mrholilo, hlavně na Vysočině.

Teploty budou vlivem srážek postupně nízké. V místech, kde ještě nebude mít tlaková níže hlavní vliv svými srážkami, tam bude až 18 °C, v neděli v Čechách v oblasti dolního Polabí dokonce až 20 °C. S příchodem trvalých nebo občasných srážek však teplota klesne na 11 až 15 °C. Stále se nedaří prolomit hranici dvaceti stupňů v odpoledních hodinách. Teplý den byl de facto zatím jeden, kdy bylo v Plzni naměřeno 25 °C. Současné teploty jsou nadále pod dlouhodobým průměrem, a to asi o 4 °C. Počasí je však velmi vhodné pro krajinu a nízké teploty + srážky + velká oblačnost snižují riziko sucha, které se letos rozvíjí jen sporadicky.


Předpověď počasí na další dny

V neděli bude zataženo až oblačno, na severu a severozápadě zpočátku až polojasno. Ojediněle přeháňky nebo i bouřky. Odpoledne a večer od jihovýchodu na většině území déšť. Teploty 14 až 20 °C. 

V pondělí bude zataženo, déšť. Postupně během dne pozvolna protrhávání oblačnosti, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 13 až 17 °C, na východě až 19 °C. 

V úterý bude většinou polojasno, od jihu postupně zataženo a déšť. Ojed. bouřky. Teploty 15 až 19 °C, na jihu vlivem srážek 13 °C. 

Od středy bude zataženo s deštěm. Později protrhávání oblačnosti, místy přeháňky. V dalších dnech bude oblačno až polojasno. Ojediněle přeháňky. Později čekáme většinou oblačno. Na východě místy, jinde ojediněle přeháňky. Teploty 11 až 15 °C, postupně 14 až 18 °C. Pak už modely dávají naději, že teplota půjde nad 20 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty