Radek Stolář
(Kurzy.cz)
14.10.2022 10:56:33

Přinese La Niña tuhou zimu, jak všude píšou? Počasí v Evropě řídí i jiné jevy

Lidé se vyžívají ve špatných a děsivých zprávách. V souvislosti s krizí dodávek plynu a cen elektřiny jsou špatnými zprávami i ty, které varují před dlouhotrvajícími a hlubokými mrazy. Zima se nám podle těchto zpráv opravdu prodraží - včetně domácností, které topí tuhými palivy, neboť i jejich ceny byly inflací nekompromisně zasaženy. Máme se opravdu tolik bát?

La Nina je sice velkým hráčem v atmosféře, ale ne jediným

Jistě už jste také zaznamenali zneklidňující zprávy ve stylu: „La Nina se prudce ochlazuje. Způsobí krutou zimu…“ (citujeme TN.nova.cz) nebo ve stylu: „ Zima může být brutální, varují odborníci“ (taktéž publikováno na TN.nova.cz).

Opravdu tomu tak bude nebo alespoň může být? Dá se počasí v Evropě předpovídat na základě jediného meteorologického jevu (přestože velkého)? Skutečnost je naštěstí trochu jiná. Zejména střední Evropa je ovlivňována z více stran - a nikdy nelze na dlouho dopředu spolehlivě říci, jestli se současný stav spojený s La Nina projeví i u nás - a zda půjde o dlouhodobé působení.

To ale neznamená, že by zima nemohla být chladnější než loňská

Jaká bude zima v České republice a jejím nejbližším okolí, je zatím ve hvězdách. Region střední Evropy už je v podstatě kontinentální, ale ve srovnání s jinými vnitrokontinentálními oblastmi je v poměrně blízkém okolí obklopen mořem nebo oceánem, plus dalším kontinentem severně od něj. To dělá ze střední Evropy místo, kde se počasí rychle mění - a kde je výsledek utvářen mnoha vlivy. Ty se buď rychle střídají, nebo se vzájemně přetlačují přímo nad námi.

Co z toho plyne? Zima 2022/2023 může být mírná, ale i tuhá. Určitě byste tedy měli mít v šatníku připravené kvalitní zimní oblečení, které vás během zasněžených a mrazivých dnů spolehlivě udrží v teple a suchu. Zimní bunda by měla kombinovat prodyšnost a větruvzdornost, což vám splní zejména péřové a nebo funkční membránové modely.

Co se týče spodních vrstev, největší zahřátí můžete očekávat od kousků oblečení vyrobených z bavlny, konopí či vlny. Nicméně nejhřejivější a nejpříjemnější na dotek je kašmír, který však současně patří k dražším materiálům. Když však trochu zapátráte a podaří se vám natrefit na slevy, můžete sehnat kašmírový svetr nebo zimní šaty za dobrou cenu – s tím vám může pomoci například Letákomat.cz.

Co je vlastně La Nina?

Podzimní výhled na zimu sestavují meteorologové vždycky nejprve podle chování jevu La Nina v Tichém oceánu. To je pravda. Počasí na celé planetě je propojeno - i když nikdy jednoznačně nebo definitivně. Většinou se při dlouhodobých výhledech mluví o oscilacích. A jednou z často skloňovaných je El Niňo/ La Niňa v Tichém oceánu.

Zatímco El Nino označuje nadprůměrnou teplotu neboli teplou fázi, pro studenou fázi se vžilo označení La Nina. El Nino se projevuje nárůstem teploty povrchové vody moře ve východní části tropického Pacifiku. Jakmile se mluví o jevu La Nina, znamená to, že je teplota na východě Tichého oceánu výrazně nižší, než odpovídá dlouhodobému průměru.

Jak se La Nina v počasí projevuje?

Jistě už tušíte, že změna v teplotních poměrech oceánů se projevuje i změnou globálního počasí. La Nina ovlivňuje zimu na severní polokouli a léto na polokouli jižní. Současná La Nina trvá už velmi dlouho - začala dokonce v na podzim roku 2020. A nerozpadne se dřív než na jaře roku 2023. Takže dvě zimy se současnou La Nina už máme za sebou.

Čeho se meteorologové obávají a co je pohonem současných zneklidňujících zpráv, je prudší ochlazování teploty v jevu La Nina, než probíhalo v předchozích sezonách. Ovlivněno může být sopečnou činností, ale i mnoha dalšími faktory. Co je jisté, jsou současné dopady jevu: dlouhotrvající sucho v oblasti východní Afriky (hlavně Somálska a Etiopie) a v jižní části Jižní Ameriky. Voda se samozřejmě jen přesunula, nevypařila - takže jihovýchodní Asie a východní Austrálie hlásí nadprůměrné srážky. Zasáhly dokonce i Nový Zéland.

Kdy dostaneme korektní odpověď na otázku: jaká bude zima 2022/2023?

Pravděpodobně nikdy. Dlouhodobé předpovědi jsou v regionu střední Evropy téměř nemožné. Odborníci dokáží vypočítat výhled počasí na cirka měsíc dopředu (ale jen z pohledu pravděpodobnosti výskytu různých jevů). Takže podzimní výhled pro celou zimu nebo dokonce začátek jara je v současnosti na úrovni pohádek, v lepším případě sci-fi.

Na rozdíl od severní Ameriky je vazba mezi počasím v Evropě a děním v Pacifiku velmi omezená a cirkulaci v euroatlantickém prostoru ovlivňuje mnohem výrazněji řada jiných oblastí, zejména pak Arktida. Jinými slovy, pro odhad charakteru zimy pouhý výskyt jevu La Niňa příliš nepomůže,“ informují veřejnost na ČT24.

Radek Stolář

Radek pracuje pro portál Kurzy.cz od roku 2016. Nejprve měl na starost technickou správu reklamy, ale od roku 2017 se rovněž stal členem obchodního týmu, kde působí dodnes. Ve volném čase se věnuje studiu grafiky, sportu, seriálům a rybaření.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty